Pe aceeași temă
Autoritățile britanice vor investiga modul în care cetățenii Regatului Unit au folosit paradisurile fiscale, ca reacție la scurgerea de documente din dosarul Panama. O masivă schemă de evaziune, spălare de bani și corupție la cel mai înalt nivel a fost expusă recent, după ce presa a primit documente de la o firmă de avocatură din Panama, specializată în administrarea de conturi offshore. De altfel, scandalul a ajuns până în biroul premierului britanic, după ce documentele au arătat cum tatăl lui David Cameron s-a folosit de un fond de investiții prin offshore, fond menționat în Panama Papers.
Acum, aflat sub presiune politică, David Cameron anunță combaterea fenomenului evaziunii fiscale. Premierul britanic a promis luni că Londra va examina posibile acte de evaziune și spălare de bani din partea companiilor britanice și cetățenilor care apar în documentele firmei de avocatură Mossack Fonseca.
“Regatul Unit s-a aflat în prim planul efortului internațional al combaterii evaziunii fiscale agresive și a corupției”, David Cameron a fost citat de DPA spunând luni, în contextul în care numele tatălui său apare în documentele din Panama. Deși a subliniat că mai sunt multe de făcut în acest sens, șeful Guvernului britanic a promis eforturi întărite din partea autorităților. Semnale au veni și de la Trezoreria britanică, de unde secretarul financiar David Gauke a punctat că “evaziunea fiscală e parte a unui fenomen de criminalitate organizată mai largă la nivel internațional”. Gauke a numit în acest sens spălarea de bani, finanțarea ilicită și evaziunea de la sancțiuni. “Mesajul nostru e clar”, a spus Gauke, “nu există paradisuri fiscale sigure”.
Cu puțin timp înainte de anunțul făcut luni de premierul Cameron, guvernul său anunța lansarea a unei investigații ce vizează deja 700 de posibile legături cu dosarul Panama. Tot luni, Cameron era așteptat să vină în parlament, acolo unde membrii legislativului urmează să-l chestioneze pe premier cu privire la legăturile sale cu fondul de investiții al tatălui săi. Inițial, el a spus că toată chestiunea are un caracter privat. Ulterior, Cameron a spus public că el și familia sa nu au deținut niciun bun în companii offsore.