Pe aceeași temă
Cu o zi înainte procurorul general al Bulgariei, Ivan Geshev, a cerut Curții Constituționale o interpretare cu privire la dacă și în ce circumstanțe poate fi cercetat preşedintele ţării, indiferent de imunitatea pe care o are, informează Sebag, potrivit Rador.
Publicația arată că e vorba de tăinuire de documente legate de verificarea de anul trecut a conflictului de interese împotriva lui Radev, în numirea Desislavei Gencheva (ulterior Radeva) în cadrul Forțelor Aeriene Bulgare şi acordarea unei locuinţe acesteia.
Într-un comunicat fără precedent către mass-media, Biroul de presă al Parchetului de la Sofia a trimis, în cursul după amiezii de marţi (28 ianuarie), trei înregistrări audio şi transcrierea acestora din timpul unor convorbiri interceptate prin intermediul unor Mijloace Speciale de Interceptare (MSI), iar la una dintre acestea susţine că participă preşedintele Radev.
Acesta este un alt caz de dezvăluire a probelor în proceduri premergătoarea actului de justiţie, la inițiativa lui Ivan Geshev (în mod similar, au fost publicate părți din ancheta împotriva Tad Group privind scurgerea de informații de la administrația fiscală), dar pentru prima dată se dau publicităţii înregistrări audio.
De asemenea, este primul caz din istoria recentă a Bulgariei în care Parchetul îşi exprimă în mod oficial suspiciunea comiterii unei infracțiuni din partea șefului statului, iar eventuala sa dovedire poate conduce la inițierea unei proceduri pentru demiterea înainte de termen a președintelui Radev, al cărui mandat expiră peste doi ani.
Declarația procurorului că există dovezi ale unei infracțiuni comise de președinte vine la doar câteva ore după ce procurorul-șef a declarat că s-a adresat Curții Constituționale nu pentru o chestiune de principiu, ci în legătură cu o procedură specifică, iar Rumen Radev a declarat presei că el nu știe despre ce este vorba și a declarat: „Sunt convins că nu am făcut ceva în neregulă".
În comunicatul de la procuratură se arată laconic că datele despre infracţiunea săvârşită de Radev au fost colectate în cursul procedurilor premergătoare procesului împotriva altei persoane și se precizează că acestea au fost colectate în timpul interceptării comandantului Forțelor Aeriene Bulgare, generalul maior Ţanko Stoikov.
La comunicat este ataşat şi un ordin de sistare a procedurilor penale - din cauza datelor descoperite despre președinte și a restricțiilor impuse de Constituție pentru anchetarea sa. Din acesta se înţeleg câteva detalii, dar procurorii au refuzat să comenteze acum sau să confirme dacă sunt adevărate, precum și dacă materialele despre președinte au fost separate în alte proceduri și care e exact ancheta care se sistează în prezent, până se aşteaptă să se pronunţe Curtea Constituțională.
În ultimele luni, Radev a fost în relații tensionate cu partidul de guvernământ (GERB) și cu premierul Boiko Borisov. De asemenea, a intrat într-o dispută cu noul procuror general al Bulgariei, Ivan Geshev, după ce, la sfârşitul anului trecut, a refuzat să-l numească la prima aprobare de către Consiliul Judiciar Superior și a întors candidatura sa pentru o nouă discuţie, deși a refuzat să facă un al doilea pas și să conteste procedura pentru alegerea sa la Curtea Constituțională.