Preşedintele Bulgariei: Exercițiile NATO nu au legătură cu ideea unei flote a Mării Negre

E.b. | 22.02.2017

Exercițiile militare ale NATO în Marea Neagră, convenite la Summitul de la Varșovia din iulie 2016, nu au nicio legătură cu ideea așa-numitei flote a Mării Negre, a precizat miercuri președintele bulgar Rumen Radev, pe pagina sa de Facebook, potrivit novinite.com.

Pe aceeași temă

 

Aceste exerciții nu amenință "ambarcațiunile, iahturile și turismul", a menționat șeful statului bulgar, care a reamintit că astfel de aplicații militare au loc periodic, conform novinite.com, preluat de Agerpres.


Rumen Radev a avertizat că toate forțele politice care iau parte la campania electorală din Bulgaria trebuie să știe că problema securității țării "nu permite incompetență și trebuie să fie discutată cu extremă responsabilitate".


Comentariile președintelui bulgar survin după ce marți vicepreședintele Adunării Naționale de la Sofia, Krasimir Karakacianov, a afirmat că o prezență militară sporită a forțelor NATO în Marea Neagră ar escalada tensiunile.


Într-o declarație pentru presa locală, Karakacianov a spus că decizia NATO de a-și spori prezența aeriană și navală în Marea Neagră va escalada tensiunile în regiunea Mării Negre și va intensifica confruntarea între Alianța Nord-Atlantică și Rusia în contextul crizei ucrainene.


Pe 16 februarie, NATO a anunțat o consolidare a prezenței navale în Marea Neagră, în cadrul strategiei sale de descurajare ca reacție la atitudinea considerată amenințătoare a Rusiei după declanșarea conflictului ucrainean în 2014.


''Astăzi am convenit (...) să sporim prezența navală a NATO în Marea Neagră cu exerciții militare și strângere de informații'', a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o reuniune la Bruxelles a miniștrilor apărării din NATO.


În Marea Neagră, rotația navelor militare va fi "din ce în ce mai frecventă', la fel ca exercițiile desfășurate în comun cu țările din regiune, a explicat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă. Turcia, Bulgaria și România sunt cele trei țări NATO care au acces la Marea Neagră, la fel ca Ucraina și Georgia, țări partenere ale Alianței implicate în conflicte la frontiera cu Rusia. Această prezență întărită în apropierea Rusiei are scop "defensiv" și "nu va duce în niciun caz la un conflict sau la o escaladare a tensiunilor", a dat asigurări șeful NATO.


În plus față de prezența sa navală, NATO va efectua și misiuni de supraveghere aeriană și va dispune de trupe desfășurate pe teren în această regiune.


În paralel cu acțiunile NATO, Statele Unite ale Americii au desfășurat de asemenea trupe în mai multe țări din Europa de Est, ca parte a operațiunii 'Atlantic Resolve' decisă de administrația Obama după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22