Președintele companiei petroliere Lukoil a murit după ce a căzut pe fereastra spitalului

L. G. | 01.09.2022

Ravil Maganov, președintele celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, a murit joi după ce a căzut de la fereastra unui spital din Moscova, informează Reuters

Pe aceeași temă

Unele mass-media ruse au relatat despre moartea lui Maganov, în vârstă de 67 de ani, care era și președintele Lukoil, citând surse anonime, relatează Reuters.

Nu a fost disponibil niciun comentariu imediat de la Lukoil.

Maganov a lucrat la Lukoil din 1993, la scurt timp după înființarea companiei, și răspundea de sectoarele de rafinare, producție și explorare, devenind președinte în 2020. Fratele său Nail este șeful producătorului de petrol rus de dimensiuni medii Tatneft.

Ravil Maganov a fost un apropiat al unuia dintre fondatorii lui Lukoil, Vagit Alekperov.

Alekperov, fost ministru adjunct al petrolului din perioada sovietică, a demisionat din funcția de președinte al Lukoil în aprilie, la o săptămână după ce Marea Britanie i-a impus o înghețare a activelor și o interdicție de călătorie ca parte a sancțiunilor impuse față de acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

Ravil Maganov era tratat într-o aripă a spitalului, la etajul șase. Potrivit versiunii preliminare a autorităților, moartea a fost cauzată de rănile suferite în urma impactului cu solul.

Spitalul în care era tratat președintele Lukoil era subordonat Administrației Prezidențiale din Rusia, potrivit RBC.

Incidentul a avut loc în jurul orei 7:30 dimineața. O tentativă de sinucidere este luată în considerare de autorități, iar la fața locului lucrează ofițeri de poliție și investigatori.

În Federația Rusă s-au înregistrat în ultimul deceniu mai multe decese suspecte ale unor membri ai elitei economice și politice în urma căderii de la fereastra unor imobile.

Reamintim că numărul doi în sectorul petrolier rusesc Lukoil a cerut la începutul lunii martie „oprirea rapidă” a războiului din Ucraina, devenind astfel prima companie națională de anvergură care se opune invadării acestei țări. „Pledăm pentru o oprire rapidă a conflictului armat și susține fără rezerve o soluționarea acestuia printr-un proces de negociere și mijloace diplomatice”, a comunicat consiliul de administrație al Lukoil, într-un comunicat citat de presa internațională.

Cazul lui Maganov este ultimul dintr-o serie de decese bizare, unele părând sinucideri „la indigo”, ale unor influenți directori sau oameni de afaceri din Rusia, toate înregistrate după declanșarea războiului din Ucraina.

În luna mai, Poliția rusă a anunțat că a deschis un dosar penal legat de decesul lui Alexander Subbotin, un fost director al companiei petroliere de stat Lukoil care a fost găsit mort în subsolul unei case din regiunea Moscovei.

Anchetatorii declarau pentru agenția de presă a statului rus că vor face și o examinare toxicologică pentru prezența drogurilor în sângele lui Subbotin.

„O declarație despre pierderea cunoștinței ca urmare a unui infarct a fost primită la dispeceratul ambulanței în data de 8 mai. Medicul sosit la fața locului a declarat decesul lui Subbotin. În cazul decesului acestuia a fost deschis un dosar penal care este procesat de Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat atunci un purtător de cuvânt al poliției ruse.

Trupul neînsuflețit al acestuia a fost găsit în pivnița unei case din Mîtișci, un oraș din regiunea Moscovei cu o populație de aproape 160.000 de locuitori.

Alexei Pindurin, proprietarul locuinței, le-a spus anchetatorilor că Subbotin ar fi ajuns la el într-o stare severă de intoxicație cu alcool și droguri. Cadavrul fostului director al Lukoil a fost găsit într-o cameră folosită pentru ritualuri voodoo jamaicane de Pindurin, care este poreclit „șamanul Magua” de localnici.

The Moscow Times nota că este posibil ca Subbotin să fi murit în timpul unei „sesiuni antimahmureală” cu Pindurin și soția sa, aceștia primind clienți în casa lor pentru a le oferi tratamente cu venin de la broaște otrăvitoare.

Primul caz din seria de decese suspecte care a atras atenția presei a fost cel al lui Vladislav Avaev, fost vicepreședinte al Gazprombank care a fost găsit mort într-un apartament din Moscova alături de soția și fiica sa minoră. Poliția rusă afirma pe 19 aprilie că Avaev și-ar fi ucis soția și fiica în urma unei dispute domestice, după care s-a sinucis.

Doar două zile mai târziu, presa spaniolă scria că Serghei Protosenia, vicepreședinte al gigantului rus Nov, a fost găsit mort la reședinția acestuia din Costa Brava din nord-estul Cataloniei. Bărbatul a fost găsit spânzurat, în timp ce soția și fiica sa au fost găsite și ele moarte în pat.

Presa a descoperit ulterior că, în afară de cei doi, cel puțin alți 3 directori și oameni de afaceri ruși s-ar fi sinucis de la sfârșitul lunii ianuarie.

La începutul lunii mai a fost descoperit mort și Andrei Krukowski, șeful stațiunii de ski ce aparține Gazprom, autoritățile ruse afirmând că acesta a alunecat pe o stâncă și a murit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22