Pe aceeași temă
Macron i-a spus președintelui ucrainean că Rusia nu poate câștiga războiul împotriva Ucrainei. "Ucraina poate conta pe Franța, pe partenerii și aliații săi europeni pentru a câștiga războiul. Rusia nu poate și nu trebuie să câștige", a spus Macron înainte de o cină de lucru în trei Palatul Elysee.
Chiar înainte de întâlnire, Zelenski, într-un interviu pentru Le Figaro, a salutat o schimbarea discursului lui Macron. „Cred că s-a schimbat (președintele Macron – n.r.) și s-a schimbat cu adevărat de data aceasta”, a spus Zelenski. „La urma urmei, el este cel care a deschis calea pentru livrarea de tancuri. Și a susținut, de asemenea, aderarea Ucrainei la UE. Cred că acesta a fost un semnal real".
Macron a înfuriat Kievul în iunie când a spus că Occidentul nu trebuie să „umilească Rusia, astfel încât atunci când luptele se opresc să putem construi o cale de ieșire prin mijloace diplomatice”.
Macron a fost de asemenea criticat pentru că se numără printre puținii lideri occidentali care au purtat conversații telefonice frecvente cu președintele Vladimir Putin, pentru a încerca o rezolvare diplomatică pentru încheierea războiului. Dar liderii ucraineni au sugerat că astfel de eforturi diplomatice sunt o formă de „capitulare” în fața Rusiei.
"Avem foarte puţin timp la dispoziţie. Vorbesc acum despre armele necesare pentru pace şi pentru a opri războiul început de Rusia", a declarat Zelenski.
"Franţa şi Germania au potenţialul de a schimba jocul şi aşa văd eu discuţiile noastre de astăzi. Cu cât mai repede vom primi arme grele cu rază lungă de acţiune şi piloţii noştri vor primi avioane moderne, cu atât mai repede se va pune capăt acestei agresiuni ruseşti", a punctat Zelenski.
În ceea ce privește evoluția lent a lui Macron, departe de urmărirea unui conflict diplomatic, Associated Press scrie: „Macron a spus că Franța nu esclude trimiterea de avioane de luptă, dar a stabilit condiții, inclusiv să nu conducă la o escaladare a tensiunilor sau avioanele primite să fie folosite „pentru a bombarda în teritoriul Rusiei” și să nu ducă la slăbirea „capacităților armatei franceze”.
El a adăugat că Parisul va „continua eforturile” de a livra arme la Kiev. Cancelarul Scholz l-a asigurat, de asemenea, pe președintele ucrainean în continuare de sprijinul aliaților.
„Vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi necesar”, a spus el reporterilor, menționând că Germania și partenerii săi au sprijinit Ucraina „financiar, cu ajutor umanitar și cu arme”. El a adăugat că Ucraina aparține familiei europene.
Și SUA și Marea Britanie au semnalat în ultimul timp că nicio opțiune nu este exclusă în acest moment. Liderii Marii Britanii au mers mai departe miercuri spunând că Ucraina s-ar putea aștepta să primească avioanele de luptă Typhoon, dar pe termen lung. Deocamdată, la Londra, Zelenski a obţinut un angajament britanic de a antrena piloţii ucraineni pe avioanele de luptă avansate ale NATO.
După Paris, Zelensky este așteptat joi la Bruxelles, unde va continua să facă presiuni pentru ca Ucraina să ajungă rapid la aderarea la UE.