Președintele Germaniei, persona non grata în Ucraina. Berlinul se arată „mai mult decât supărat”

L. G. | 13.04.2022

Politicienii germani au reacționat iritați după ce Volodomir Zelenski l-a numit pe președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, colaborator al lui Putin și i-a trântit ușa în nas.

Pe aceeași temă

Mai mulţi politicieni din coaliţia guvernamentală de la Berlin şi-au exprimat miercuri iritarea faţă de refuzul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a accepta vizita omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, transmit dpa şi AFP, conform AGERPRES.

Steinmeier intenţiona să se deplaseze miercuri la Kiev împreună cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, însă partea ucraineană a indicat că l-ar prefera ca oaspete pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

„Eram pregătit să merg, dar se pare, şi a trebuit să iau act, că prezenţa mea la Kiev nu este dorită,” a declarat marți președintele Germaniei și care adaugă că vizita avea scopul „de a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina”.

Cotidianul Bild a relatat primul despre acest incident, citând un diplomat ucrainean care i-a adus acuzații grave, de colaboraționism cu Kremlinul, preşedintelui din tabăra social-democrată (SPD): „Ştim cu toţii despre relaţiile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia... Nu este binevenit pentru moment la Kiev. Vom vedea dacă asta se va schimba”.

„Nu este binevenit la Kiev”

În ultimele două săptămâni, Steinmeier, care a fost în două rânduri ministru de externe pe vremea cancelarului conservator Angela Merkel, a făcut obiectul unor critici, la fel ca Angela Merkel pentru presupusa sa lipsă de fermitate în faţa Rusiei. El chiar recunoscuse la începutul lunii aprilie că a făcut o „greşeală” susţinând construcţia gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania.

Incidentul diplomatic a avut loc în contextul tensiunilor dintre Berlin şi Kiev în privinţa ajutorului militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Încă din primele săptămâni ale invaziei ruse, ucrainenii au criticat Germania pentru atitudinea prea îngăduitoare faţă de Moscova, pentru ezitarea în privinţa livrărilor de armament şi pentru reticenţa de a accepta un embargou asupra exporturilor de combustibili fosili din Rusia.

Refuzul lui Zelenski de a-l invita pe Steinmeier „este mai mult decât supărător", a apreciat Nils Schmid, expert în politică externă al Partidului Social Democrat (SPD), formaţiunea cancelarului Scholz. "Suntem ţări aliate şi ar fi fost un semn bun dacă Steinmeier ar fi mers la Kiev împreună cu alţi şefi de stat", a declarat el postului de radio Deutschalndfunk, apreciind că decizia părţii ucrainene este "complet de neînţeles" pentru mulţi germani.

Wolfgang Kubicki, numărul 2 în Partidul Liber Democrat (FDP) din coaliţia guvernamentală tripartită, a declarat că episodul ar putea afecta şi decizia lui Scholz de a face o vizită la Kiev. "Nu îmi pot imagina că un cancelar al unui guvern din care face parte şi FDP ar merge într-o ţară care l-a declarat indezirabil pe şeful statului nostru", a spus el.

Germania lua în calcul trimiterea de tancuri în Ucraina

Scholz este aşteptat în Ucraina pentru "decizii practice" privind livrarea de armament greu, care să permită Ucrainei să reziste ofensivei ruse, a comunicat miercuri un consilier al lui Zelenski. Oleksii Arestovici a precizat că soarta oraşului Mariupol şi a populaţiei din estul ţării "depinde de armele germane pe care le putem obţine", dar care nu au sosit.

Oficialul de la Kiev a remarcat totuşi că Berlinul şi-a schimbat poziţia, de la refuzul iniţial la dialogul privind furnizarea de armament greu.

Germania a trimis deja Ucrainei arme defensive, însă Scholz este presat în ultimele zile, chiar în cadrul majorităţii guvernamentale - inclusiv de către miniştrii ecologişti de la externe şi mediu - să aprobe livrarea de armament ofensiv, în special blindate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22