Președintele Joe Biden și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat de președinte al SUA

Redactia | 25.04.2023

Președintele american Joe Biden a anunțat oficial marți că va candida pentru un al doilea mandat la Casa Albă în 2024. Republicanii îl acuză pe că este deconectat de la realitate.

Pe aceeași temă

Într-un videoclip de circa 3 minute postat pe rețelele de socializare, președintele a spus: „Libertatea este fundamentală. Nimic nu e mai important, mai sacru (...) de aceea candidez pentru realegere.”

El a adăugat: „Întrebarea cu care ne confruntăm în anii următori este dacă vom avea mai multă libertate sau mai puțină libertate, mai multe drepturi sau mai puține.”

Biden a semnalat de mult timp că va căuta un al doilea mandat. El le-a spus reporterilor de la Casa Albă luni: „V-am spus că plănuiesc să candidez”,

„Să terminăm treaba”, a mai declarat Biden, insistând asupra luptei, care în opinia sa este încă în derulare, pentru libertate şi democraţie.

 După o serie de victorii legislative importante şi lupte importante în politica externă în primii doi ani de mandat, Biden nu are un contracandidat real din interiorul Partidului Democrat.

Dar este de aşteptat să se confrunte cu o examinare constantă şi acerbă din cauza vârstei sale (Biden e cel mai bătrân președinte în funcție) în condiţiile în care ar avea 86 de ani la sfârşitul unui al doilea mandat.

Chiar dacă un examen medical efectuat în februarie l-a găsit "apt" pentru a îndeplini îndatoririle preşedinţiei, mulţi, inclusiv în rândul propriilor săi alegători, consideră că este prea bătrân.

După anunțul candidaturii Partidul Republican l-a acuzat pe Joe Biden că este deconectat de la realitate, relatează AFP.

„Biden este complet deconectat de la realitate dacă el crede că merită încă patru ani la putere în contextul în care nu a făcut decât să creeze crize”, a denunţat şefa republicanilor, Ronna McDaniel.

Un sondaj NBC News publicat în weekend a arătat că 70 % dintre americani, inclusiv 51% dintre democraţi, cred că nu ar trebui să candideze.

69% dintre toţi respondenţii care au spus că nu ar trebui să candideze au citat preocupările legate de vârsta sa ca fiind un motiv major sau minor.

Lui Biden îi place să răspundă la aceste îngrijorări spunând: "urmăriţi-mă" - ceea ce înseamnă că alegătorii ar trebui să se concentreze pe victoriile sale politice de acasă şi pe faptul că a reuşit să organizeze o alianţă occidentală fără precedent pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei.

În următorul an şi jumătate, Biden ar avea toate avantajele mandatului, susţinut de un partid unit, în timp ce republicanii abia încep un sezon primar dezordonat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22