Președintele Joe Biden spune „nu” trimiterii de avioane de luptă F-16 în Ucraina

L. G. | 31.01.2023

Președintele Joe Biden a declarat luni că este exclus ca SUA să  trimită sau să aprobe transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, după ce Washingtonul și Berlinul au aprobat exportul de tancuri.

Pe aceeași temă

Întrebat luni de reporteri dacă SUA vor furniza avioane F-16 Ucrainei, Biden a răspuns simplu: "Nu".

Decizia SUA și a Germaniei de a furniza tancuri grele de luptă Kievului a reaprins discuțiile privind posibilitatea ca țările occidentale să trimită avioane F-16, despre care oficialii ucraineni au spus că vor contribui la obținerea unui avantaj crucial față de de aviaţia rusă.

Avioanele F-16 sunt fabricate de Lockheed Martin, cel mai mare contractor american în domeniul apărării. Guvernul SUA trebuie să aprobe vânzările și transferurile către țări terțe ale oricăror avioane de vânătoare de producție americană.

Comentariile lui Biden marchează prima dată când acesta abordează public această chestiune, deși nu este clar dacă va exclude trimiterea avioanelor pe termen nelimitat.

Iată ce declara Biden în luna martie a anului trecut despre implicarea SUA în războiul din Ucraina:

„Ideea că vom trimite armament ofensiv și vom exporta avioane, tancuri și trenuri cu piloți și echipaje americane - doar înțelegeți, și nu vă înșelați, indiferent ce spuneți, asta se numește Al Treilea Război Mondial”, spunea Joe Biden la o întrunire a democraților din Philadelphia, pe 11 martie 2022.

Așa că, la fel ca în cazul tancurilor grele și al sistemelor cu rază scurtă și medie de acțiune, am putea vedea o răsturnare de situație în viitor.

Cancelarul german Olaf Scholz a respins, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Ucraina. Cu toate acestea, SUA și alte state occidentale și-au mai schimbat poziția cu privire la livrările de armament, afirmând anterior că nu vor furniza Kievului tancuri, pentru ca mai apoi să dea înapoi.

Săptămâna trecută, consilierul adjunct pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jon Finer, a declarat pentru MSNBC că SUA vor discuta "foarte atent" cu Ucraina și cu aliații săi ideea de a furniza avioane de luptă Ucrainei.

John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică în cadrul Consiliului Național de Securitate, a declarat săptămâna trecută reporterilor că "nu este surprinzător" că Ucraina a cerut avioane de luptă, iar SUA se află în "discuții constante" cu ucrainenii cu privire la nevoile lor în materie de arme.

Dar SUA a inversat cursul în ceea ce privește alte capabilități pentru Ucraina, cum ar fi tancurile Abrams și sistemul de apărare antirachetă Patriot, furnizându-le în cele din urmă.

Săptămâna trecută, președintele Biden a anunțat că SUA va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, dând curs unei cereri mai vechi a Kievului. Asta după ce Germania a declarat că va furniza 14 dintre tancurile sale Leopard 2 Ucrainei și va permite aliaților să le reexporte pe ale lor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22