Presedintele Moldovei se plange ambasadorilor occidentali ca se fac presiuni asupra sa

Iulian Popescu | 17.12.2015

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a acuzat joi presiunile exercitate asupra sa și a familiei pentru a lua anumite decizii politice, în contextul în care el trebuie să nominalizeze un nou premier, pentru a rezolva criza politică de la Chișinău.

SHARE 0

Pe aceeași temă

 

Declarația a fost făcută în cadrul unei întâlniri pe care Timofti a avut-o joi cu ambasadori occidentali.

 

Preşedintele le-a spus ambasadorilor europeni că nu va ceda presiunilor exercitate pe diferite coordonate asupra sa şi asupra familiei sale, prin care se urmăreşte influenţarea deciziilor şefului statului.

 

El i-a informat pe diplomaţii europeni despre situaţia politică din Republica Moldova şi, în particular, despre procesul de identificare a unui candidat la funcţia de prim-ministru, prezentându-şi viziunea cu privire la evoluţiile ulterioare ale situaţiei politice, scrie Jurnal.md.

 

Nicolae Timofti a arătat că este îngrijorat de informaţiile pe care le deţine, cu privire la pericolul deturnării vectorului european al Republicii Moldova prin acţiuni concertate ale unor forţe politice interesate şi a unor structuri oligarhice, care doresc să influenţeze instituţia prezidenţială şi să-şi sporească influenţa asupra altor instituţii ale statului.

 

Diplomații occidentali: Vom sprijinu un guvern care va distruge statul captiv și va reduce corupția

 

Diplomaţii europeni şi-au exprimat susţinerea faţă de poziţia şefului statului, declarând că îl susţin personal pe Nicolae Timofti în efortul său de a promova practicile europene.

 

„Orice presiune asupra şefului statului este inacceptabilă. Vom sprijini un guvern care va face să funcţioneze instituţiile, va distruge sistemului statului captiv, va consolida societatea, va reduce corupţia şi va asigura independenţa energetică a ţării. Dorim dezvoltarea pozitivă şi stabilă a Republicii Moldova”, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Pirkka Tapiola.

 

„Este importantă stabilitatea, dar şi mai importantă este menţinerea democraţiei în Republica Moldova”, a notat, la rândul său, ambasadorul Republicii Franceze, Pascal Vagogne.

 

Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Ulrike Knotz, a spus că a fost şocant să audă despre exercitarea unor presiuni asupra şefului statului şi asupra familiei sale.

 

Ambasadorul Republicii Cehe,  Jaromír Kvapil, a declarat la rândul său: „Oponenţii Dumneavoastră sunt puternici, dar noi avem încredere în Dumneavoastră”, mai scrie Jurnal.md.

 

***

 

Guvernul condus de prim-ministrul Valeriu Streleț a fost demis în octombrie printr-un vot de neîncredere dat în Parlamentul Republicii Moldova.

 

Situaţia politică actuală de la Chişinău conduce la întârzierea acordării ajutorului financiar promis guvernului Moldovei de autorităţile române, care au aprobat recent un împrumut de urgenţă în sumă de 150 de milioane de euro.

 

Banii urmau să fie folosiţi la plata salariilor şi pensiilor, plăţi restante de două luni, situaţie care a condus la aflarea ştirii că din Banca Centrală a fost furat un miliard de dolari.

Comentarii 0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22