Pe aceeași temă
Trump crește astfel presiunea asupra Kievului de a accepta un acord privind resursele minerale ale Ucrainei, ca un prim pas către începerea negocierilor de pace cu Rusia.
Oprirea se va aplica tuturor echipamentelor militare care nu se află încă în Ucraina, au declarat oficiali ai Casei Albe, potrivit Reuters, și reprezintă un răspuns direct la ceea ce Trump consideră a fi comportamentul negativ al lui Zelensky de săptămâna trecută.
„Facem o pauză și ne revizuim ajutorul pentru a ne asigura că acesta contribuie la o soluție”, a declarat un oficial al Casei Albe care a vorbit sub condiția anonimatului, potrivit relatărilor presei americane și internaționale din 3 martie.
„Președintele a fost clar că se concentrează pe pace. Avem nevoie ca partenerii noștri să se angajeze și ei în acest obiectiv”, a spus oficialul, potrivit AFP.
Potrivit mai multor oficiali, citați de CNN, Trump și consilierii săi de rang înalt așteaptă o recunoaștere din partea lui Zelenski – eventual sub forma unor scuze publice – înainte de a merge mai departe cu acordul privind mineralele sau cu o discuție privind continuarea ajutorului extern.
Decizia de a opri ajutorul a fost luată luni seară târziu, a precizat una dintre sursele citate de CNN, și reprezintă o strategie de presiune asupra Ucrainei.
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, este unul dintre oficialii care au cerut public ca Zelenski să își ceară scuze pentru declarațiile făcute vineri în cadrul întâlnirii cu Trump din Biroul Oval.
Pauza în privința livrărilor de arme va dura până când preşedintele Donald Trump stabileşte că liderii ucraineni demonstrează un angajament de bună-credinţă faţă de pace, au relatat de asemenea Bloomberg şi Fox News.
Bloomberg notează că toate echipamentele militare americane care nu se află în prezent în Ucraina vor fi oprite, inclusiv armele aflate în tranzit pe avioane şi nave sau care aşteaptă în zonele de tranzit din Polonia. Conform unei surse, Trump i-a ordonat secretarului american al apărării, Pete Hegseth, să pună în aplicare această pauză.
Decizia vine în contextul în care Trump a răsturnat politica SUA privind Ucraina și Rusia, după preluarea mandatului în ianuarie, adoptând o poziție mai conciliantă față de Moscova – și după o confruntare în Biroul Oval cu Zelenski, în care președintele american l-a criticat pentru că nu este suficient de recunoscător pentru sprijinul Washingtonului în războiul cu Rusia.
Luni, Trump a afirmat din nou că Zelenski ar trebui să fie mai recunoscător pentru ajutorul american, după ce anterior a răspuns cu furie la un articol publicat de agenția The Associated Press, care îl cita pe Zelenski spunând că sfârșitul războiului este „foarte, foarte departe”.
„Aceasta este cea mai proastă declarație care ar fi putut fi făcută de Zelenski, iar America nu va mai suporta acest lucru mult timp!”, a scris Trump într-un mesaj publicat pe rețeaua sa de socializare, Truth Social.