Președintele ucrainean spune că Rusia ar putea încerca să ocupe orașul Harkiv

L. G. | 21.01.2022

Rusia ar putea încerca să ocupe orașul Harkiv (Harkov, în lb. rusă) dacă va ataca Ucraina sub pretextul protejării etnicilor ruși, a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru Washington Post.

Pe aceeași temă

De asemenea, președintele ucrainean consideră că ocuparea orașului industrial Harkiv de către Rusia ar reprezenta începutul unui război „la scară largă”.

Rusia are zeci de mii de militari masați lângă granița cu Ucraina. Harkiv, în estul Ucrainei, este al doilea oraș ca mărime al fostei republici sovietice și se află la doar 42 km de graniță.

 

„Voi spune în mod realist, dacă Rusia decide să-și intensifice escaladarea, desigur că va face acest lucru pe acele teritorii în care din punct de vedere istoric există oameni care au avut legături de familie cu Rusia”, a spus Zelenski.

 

"Harkivul (Harkov), care se află sub controlul guvernului ucrainean, ar putea fi ocupat. Rusia are nevoie de un pretext: vor spune că protejează populația vorbitoare de limbă rusă".

El a spus că crede că acest scenariu este „fezabil” după anexarea Crimeii de Ucraina de către Rusia în 2014.

 

„Nu va fi doar o ocupație; va fi începutul unui război la scară largă”, a spus el.

 

Rusia, care are zeci de mii de militari în apropierea graniței, a negat că intenționează să atace Ucraina.

 

Harkiv sau Harkov are o populație de aproximativ 1,4 milioane de locuitori. A fost capitala Ucrainei din 1919 până în 1933, când făcea parte din Uniunea Sovietică, și găzduiește fabrici de tancuri și tractoare, precum și producători de electronice.

 

„Vreau să îi asigur pe toți locuitorii Harkivului că orașul este gata să respingă cu fermitate un potențial invadator, avem toate forțele pentru a-l apăra”, a declarat primarul orașului, Ihor Terekhov, pe Facebook.

 

Diplomații americani și ruși nu au făcut niciun progres major în discuțiile privind Ucraina vineri, la Geneva, în urma cărora secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat cu privire la un răspuns „rapid și sever” în cazul în care Rusia invadează Ucraina. La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că Moscova încă așteaptă un răspuns scris la cererile sale privind garanțiile de securitate, printre care și retragerea trupelor și a echipamentelor NATO din România și Bulgaria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22