Pe aceeași temă
Xi Jinping, care tocmai şi-a asigurat un al treilea mandat de lider al Partidului Comunist Chinez cu o agendă pe care a pus şi Taiwanul, a transmis Armatei Populare de Eliberare să „îşi concentreze toată energia de luptă” pe pregătirea pentru război. Informaţia a fost relatată miercuri pe prima pagină de principalul organ de propagandă al regimului, „Cotidianul Poporului”, care a publicat fotografii cu liderul chinez în uniformă militară în timp ce vizitează un centru de comandă, relatează „The Guardian”.
Liderul chinez a declarat că armata trebuie să-şi „consolideze în mod cuprinzător pregătirea militară în vederea pregătirii pentru război” şi să urmeze „liniile directoare ale celui de-al XX-lea Congres” al partidului, acolo unde el avertizase că se văd „furtuni periculoase” la orizont.
„Concentraţi-vă toată energia pe luptă, lucraţi asiduu la pregătirea pentru luptă şi îmbunătăţiţi-vă capacitatea de a învinge”, a spus Xi Jinping, citat de „Cotidianul Poporului”. Armata trebuie să „apere cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţională”, întrucât China se află într-o situaţie de securitate „instabilă şi incertă”, iar lumea trece prin „schimbări profunde, nemaiîntâlnite în ultimul secol”, a mai spus el.
Xi a cerut ca toate forţele armate „să pună în aplicare gândirea Partidului privind consolidarea armatei pentru noua eră, să urmeze strategia militară pentru noua eră şi să-şi însuşească eficacitatea de luptă ca unic criteriu”, a relatat şi ediţia în limba engleză a „Cotidianului Poporului”. Xi a instruit forţele armate să se modernizeze şi „să protejeze cu hotărâre suveranitatea naţională, securitatea şi interesele de dezvoltare şi să ducă la bun sfârşit diferitele sarcini încredinţate de Partid şi de popor”.
Xi a ordonat armatei să se concentreze asupra pregătirii de război şi în 2013, la scurt timp după ce a venit la putere, apoi din nou în 2017, reaminteşte „The Guardian”. Numai că de data aceasta, observă analiştii politici, el şi-a intensificat în mod semnificativ retorica. În 2016, când a făcut o vizită similară la centrul de comandă, el le spunea ofiţerilor să fie „loiali”, „curajoşi” şi „capabili”. Acum „el trimite un mesaj Statelor Unite şi Taiwanului”, spune Willy Lam, cercetător senior la Fundaţia Jamestown, citat de „The Guardian”.
Luna trecută, la cel de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist, Xi a lansat un atac voalat la adresa sprijinului tot mai explicit al SUA pentru Taiwan, acuzând „interferenţele străine” pentru exacerbarea tensiunilor. Xi consideră că preluarea Taiwanului este o parte esenţială a misiunii sale. „Nu vom promite niciodată că renunţăm la utilizarea forţei”, a declarat el în discursul rostit la deschiderea Congresului.
Preşedintele Joe Biden a promis în repetate rânduri că SUA vor apăra Taiwanul, dacă acesta va fi atacat. După ce preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, în luna august, armata chineză a mutat mai multe nave de război şi a trimis avioane în apropierea liniei mediane, o graniţă neoficială între China şi Taiwan în strâmtoarea Taiwan.
În ultimele luni, liderul chinez a folosit un ton din ce în ce mai agresiv pentru a-şi îndemna cadrele să „îndrăznească să lupte” şi să-şi călească „spiritul de luptă” pentru a apăra interesele naţionale într-un mediu politic ostil. În discursul său de la deschiderea Congresului partidului, el a folosit cuvântul „douzheng” („luptă”) de 17 ori, care aminteşte de accentul pe care Mao Zedong îl punea pe „lupta de clasă” şi pe lupta împotriva influenţei străine, imperialiste. De asemenea, Xi a folosit cuvântul „securitate” de aproape 50 de ori la Congres, notează „The Guardian”.
Liderul chinez Xi Jinping a transmis armatei să „își concentreze toată energia de luptă” în pregătirea războiului, a anunţat un purtător de cuvânt al Partidului Comunist Chinez.
De asemenea, președintele a spus că China își va consolida pregătirea militară, dar și pregătirea pentru ”orice război”.
Imaginile cu Xi, care a vizitat în uniformă militară un centru de comandă, au apărut miercuri pe prima pagină a Cotidianului Poporului.
Xi, care și-a asigurat recent un al treilea mandat ca lider de partid, a spus că armata trebuie să „întărească în mod cuprinzător antrenamentul militar în pregătirea războiului”, după ce a avertizat recent despre „furtuni periculoase” la orizont, scrie The Guardian.
„Concentrează-ți toată energia pe luptă, lucrează din greu pentru luptă și îmbunătățește-ți capacitatea de a câștiga”, a spus Xi.
De asemenea, armata trebuie să „apere cu hotărâre suveranitatea națională și securitatea națională”, deoarece China se afla într-o situație de securitate „instabilă și incertă”, a precizat liderul de la Beijing.
El s-a referit în mod constant la o „nouă eră” pentru China, în timp ce a vorbit despre modul în care lumea „suferă schimbări mai profunde, nevăzute într-un secol”.
Analiștii politici au observat că liderul chinez și-a schimbat discursul. Într-o vizită similară la centrul de comandă în 2016, el le-a spus ofițerilor să fie „loiali și descurcăreţi” în luptă, dar și „curajoși și capabili să câștige războaie”.
Acum însă mesajul e pentru Occident. „El trimite un mesaj Statelor Unite și Taiwanului”, a spus Willy Lam, membru senior la Fundația Jamestown din Washington.
Xi a atacat voalat sprijinul din ce în ce mai explicit al SUA pentru Taiwan la cel de-al 20-lea congres al partidului, care s-a încheiat luna trecută la Beijing, dând vina pe „interferența străină” pentru exacerbarea tensiunilor.
Joe Biden a promis în repetate rânduri că SUA ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat. După ce președintele Camerei SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august, armata Chinei a mutat mai multe nave de război și avioane aproape de linia mediană, o graniță neoficială între China și Taiwan în strâmtoarea Taiwan.
Săptămâna aceasta, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a criticat vizita ministrului Comerțului britanic Greg Hands în Taiwan și a transmis guvernului de la Londra „să înceteze să trimită semnale greșite forțelor separatiste pentru independența Taiwanului”.
Biden vrea să vorbească despre "liniile roşii" care nu trebuie depăşite
Tot miercuri preşedintele american Joe Biden a spus că speră să discute cu Xi Jinping despre "liniile roşii" comune care nu trebuie depăşite, la summit-ul şefilor de stat G20.
Cei doi nu s-au întâlnit personal de când Biden a devenit președinte.
Administrația SUA lucrează de luni de zile pentru a obţine o reuniune între cei doi lideri, într-un efort de a reduce tensiunile dintre cele două ţări, înainte ca acestea să scape de sub control.
"Ceea ce vreau să fac, atunci când vom vorbi, este să stabilesc ce fel de linii roşii trebuie respectate", a declarat liderul de la Casa Albă, citat de NPR.
Biden vrea să analizeze existenţa unui posibil conflict între "ceea ce el (Xi Jinping) consideră a fi interese naţionale critice ale Chinei (şi) ceea ce ştiu că sunt interesele naţionale critice ale Statelor Unite".
Biden merge în Asia în acest weekend, mai întâi la un summit al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) la Phnom Penh, apoi la o întâlnire a G20 la Bali şi în final la Forumul de Cooperare Asia-Pacific (Apec) de la Bangkok.
Liderul de la Washington a confirmat că va aborda cu Xi Jinping şi chestiunea foarte sensibilă a Taiwanului.
"Doctrina în privinţa Taiwanului nu s-a schimbat deloc", a repetat Biden, evitând să reformuleze remarcile anterioare care au iritat Beijingul, potrivit cărora armata americană ar apăra Taiwan dacă insula ar fi atacată.