PressHub: Pionii Kremlinului din România. Cum s-au activat aceștia în contextul invaziei ruse

Redactia | 28.02.2022

Nicio zi fără o minciună rostogolită pe social-media despre invazia Rusiei în Ucraina.

Pe aceeași temă

De la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în 2014 și până în prezent, mijlocul agresiunii militare ruse în statul vecin, Kremlinul și „idioții utili” afiliați din statele Europei de Est au desfășurat o campanie susținută și coordonată de dezinformare controlată direct de laboratoarele de la Moscova, și care țintește populația rusă, publicurile țărilor vecine cu Rusia, Uniunea Europeană și nu numai. Acești „idioți utili” sunt percepuți de către designerii de propagandă ca entități utile „de folosit” atât timp cât nu sunt conștiente de consecințele înrolării acestora.

Așa că la acest efort tovărășesc, s-au alăturat și o serie de „pioni” locali ai Kremlinului, mobilizându-se mai ales pe canalele de social-media. Mesajele lor au drept scop să-i determine pe români la dezangajare și blamare a Ucrainei pentru invazia rusă.

Ideea a fost alimentată mai de mult pe rețele de socializare, iar acum a căpătat o amploare mai mare în contextul îndemnului revizionist al lui Putin adresat României, Ungariei și Poloniei să i se alăture pentru a revendica teritorii ucrainene:

Apoi, atât înainte, cât și după Marele Război Patriotic [Al Doilea Război Mondial – n.r.], Stalin a încorporat în Uniunea Sovietică și a transferat Ucrainei câteva teritorii care au aparținut anterior Poloniei, României și Ungariei. În acest proces, el a oferit Poloniei o parte din ceea ce era în mod tradițional pământ german drept compensație, iar în 1954, Hrușciov a luat, dintr-un motiv oarecare, Crimeea de la Rusia și a dat-o, de asemenea, Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei modern”.

Citește și: ALERTĂ Putin amenință NATO cu armele nucleare. Ordin dat duminică ministrului Apărării

0




Adresarea lui Vladimir Putin către națiune // 21.02.2022 – Sursa: kremlin.ru

Vom face o scurtă contabilizare a acestora:

  • Uniunea Rutenilor Subcarpatici, condusă de Mihai Lauruc, un personaj controversat mai ales că fusese implicat și într-un dosar penal, fiind arestat în 2003 pentru 30 de zile sub acuzația de înșelăciune privind calitatea mărfurilor și fals în înscrisuri sub semnătura privată. Mai târziu intră în atenția presei românești deoarece legăturile sale cu Kremlinul devin din ce în ce mai evidente.

De altfel, „uniunea” creată de acesta folosește o denumire asemănătoare cu cea a Uniunii Culturale a Rutenilor din România (reprezentată și în Parlament) cu scopul incita și deruta minoritatea rutenilor.

Pe 26 ianuarie, așa-numiții „ruteni subcarpatici” lansau un mesaj public antioccidental potrivit căruia agresiunea Rusiei la adresa Ucrainei ar fi, de fapt, o reacție de apărare față de agresiunile NATO și UE.

În eventualitatea izbucnirii războiului, Rusia, care își va juca cu disperare cartea propriei sale supraviețuiri, este sigur că va riposta nuclear împotriva bazelor americane, iar zone întinse din apropierea localităților Deveselu, Kogălniceanu, Câmpia Turzii și Cincu din România vor fi transformate în imense deșerturi radioactive”, este scenariul apocaliptic lansat de această pseudo-Uniune a rutenilor din România, inspirat din afirmația propagandistului Dmitri Kiseliov de la Rossia24 că Rusia poate transforme SUA în „cenușă radioactivă”. Și asta în condițiile în care tot această uniune militează pentru crearea entității separatiste „Rutenia Mare” pe teritoriul Ucrainei, aservită direct Moscovei. De fapt, un nou Donbass subcarpatic.

0




Reprezentanții URSR în frunte cu Mihai Lauruc sărbătorind 1 Decembrie la Ambasada Rusiei din București (2017) – Sursa: rutenii-subcarpatici.ro

  • Nicușor Moise, director executiv al Consiliului Mondial al Românilor și președintele Asociației „Dacia Noastră” s-a remarcat în ultima perioadă prin promovarea insistentă pe mai multe rețele de socializare (în special, Facebook și WhatsAppp) a unui articol menit să-i incite pe români împotriva Ucrainei, subliniind faptul că statul vecin nu ar merita suportul Bucureștiului pentru că nu ne-ar fi fost „un prieten adevărat” de-a lungul istoriei și pentru că nu a protejat minoritatea românească pe teritoriul său. Temele de propagandă lansate de Moise ating cote paroxistice, mai ales atunci când legitimează inclusiv anexarea Crimeii de către Federația Rusă în 2014. Același Nicușor Moise declara pentru PressHub că România ar fi fost jefuită de către Occident și, din acest punct de vedere, preferă Rusia.

Diana Ivanovici-Șoșoacă, fostă parlamentară din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se întreba retoric pe TikTok de ce România ar trebui să susțină Ucraina: „De ce să lupte românii mei? De ce să lupte oamenii noștri pentru un război care ne aparține? Ucraina nu e membră UE! Ucraina nu este membră NATO!” și că România ar trebui să-și ia înapoi teritoriile „furate” de Ucraina și că România ar trebui să-i primească la graniță doar pe români: „Să treacă românii din Ucraina încoa! Nu mă interesează restul! Oricum, e treaba lor cu ruşii, își împart teritorii peste teritorii!”. De altfel, senatoarea Șoșoacă se află în topul personalităților politice ale anului 2021, din perspectiva Sputnik.

articolul integral pe Press Hub

***

Nicolae Tibrigan este licențiat în Sociologie la Universitatea din București, absolvent al masterului Studii de securitate din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București.În prezent este doctor în Sociologie și cercetător la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.Din 2017 este expert-colaborator în cadrul think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), coordonând o serie de proiecte de demascare a dezinformării digitale din spațiul informațional de limbă română. Se axează pe activități de cercetare și analiză a securității informaționale, combaterii dezinformării digitale și comunicării strategice. Domenii de interes: sociologie politică, război informațional, sociologia identității colective, studii de securitate, analiza informațiilor.Este autor a numeroase articole apărute în publicații de specialitate ce tratează subiecte legate de relațiile între România și Republica Moldova, zona extinsă a Mării Negre, spațiul ex-sovietic

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22