Preţurile la energie continuă să crească în Europa pe măsură ce Rusia reduce livrările de gaze

L. G. | 27.07.2022

Preţurile de referinţă la energie în Europa şi-au continuat miercuri tendinţa de creştere, după ce Rusia a redus şi mai mult livrările de gaze spre continent, riscul de recesiune fiind tot mai mare.

Pe aceeași temă

Grupul rus Gazprom a redus miercuri, „din motive tehnice”, furnizarea de gaze către Germania prin conducta Nord Stream, până la 20% din capacitate.

Ca urmare, cotaţiile de referinţă la gaze naturale au crescut cu până la 14% şi în prezent sunt de 10 ori peste nivelul obişnuit în această perioadă a anului. Creşterea preţurilor la gaze afectează producţia industrială a Europei, majorează facturile la utilităţi ale gospodăriilor şi duce inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. Scumpirea gazelor naturale se reflectă şi pe piaţa de electricitate, unde cotaţiile futures din Germania au atins miercuri un nivel fără precedent, transmite Bloomberg.

„Suntem într-o situaţie în care gazul este acum o componentă a politicii externe a Rusiei şi, posibil, o componentă a strategiei sale de război”, a declarat miercuri Klaus Mueller, preşedintele Autorităţii germane de reglementare, Bundesnetzagentur.

În jurul orei 9:46 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, cotaţiile futures cu livrare în luna următoare, un indicator de referinţă pentru piaţa europeană, erau în creştere cu 11%, până la 222 de euro pentru un Megawatt oră, în condiţiile în care au crescut pentru a şasea zi consecutiv. Cotaţiile futures la energie electrică pe piaţa din Germania au crescut şi ele pentru a cincea zi consecutiv, în cazul contractului cu livrare peste un an fiind înregistrat un avans de 2,8%, până la 385 euro pentru un Megawatt oră.

„Pieţele futures rămân foarte volatile. Incertitudinile de pe piaţa de gaze continuă să fie un factor care influenţează preţurile pe piaţa de energie electrică”, spune Fabian Roenningen, analist la Rystad Energy.

Europa se pregăteşte pentru o perioadă şi mai dificilă în viitor, în condiţiile în care continentul este încă puternic dependent de gazele ruseşti. Obiectivul UE de a umple depozitele de gaze până la 85% înainte de venirea iernii depinde de reducerea consumului cu 15%, conform unui plan aprobat marţi de miniştrii europeni ai Energiei.

România, al treilea cel mai mare preț din Europa

România este una dintre cele mai afectate țări din UE, miercuri înregistrându-se cel de al treilea cel mai mare preț din Europa pentru energia electrică cu livrare azi: 516 euro/MWh. Prețul e de două ori mai mare ca în Polonia și de 3,5 ori mai mare ca în Spania și Portugalia, țări care au plafonat însă prețul la electricitate, scrie Digi24.ro.

Aceasta se datorează ponderii crescute a producției pe bază de gaze naturale, turbinele eoliene generând foarte puțină electricitate în lipsa vântului.

Pentru energia care a fost tranzacționată ieri cu livrare astăzi - este așa-numita energie tranzacționată pe piața SPOT – România are al treilea cel mai mare preț din Europa. Primul loc este ocupat de Franța cu 529,6 euro/ MWh. Prețul în România este de 516,3 euro/ MWh. Un preț mai mare este și în Italia – 518,3 euro/ MWh. Sunt prețuri mari și în zona României. Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Slovenia au prețuri între 480 și 500 de euro/ MWh.

Producția de energie electrică la ora 11.20 (6296 MW):

  • 27,3% - Hidro - 1.719 MW

  • 21,19% - Gaze naturale - 1.334 MW

  • 21,17% - Nuclear - 1.333 MW

  • 17,82% - Cărbune - 1.122 MW

  • 9,94% - Fotovoltaic - 626 MW

  • 1,57% - Eolian - 99 MW

  • 1% - Biomasă - 63 MW

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22