Prigojin anulează marșul trupelor Wagner spre Moscova și se refugiază în Belarus

Redactia | 26.06.2023

Evgheni Prigojin, directorul Grupului paramilitar Wagner, a anunţat, sâmbătă, că a ordonat întoarcerea luptătorilor săi care avansau spre Moscova, confirmând acordul mediat de preşedintele Belarusului.

Pe aceeași temă

Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care a făcut vineri noapte apel la revoltă împotriva înaltului comandament militar rus, a declarat sâmbătă seară că le-a ordonat luptătorilor săi, care înaintaseră spre Moscova, să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge, relatează Reuters.

Declarația lui Prigojin vine după ce biroul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko a transmis, anterior, că a negociat un acord cu liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care a acceptat să detensioneze situația din Rusia, relatează Reuters.

Astfel, Evgheni Prigojin a fost de acord să oprească mișcarea mercenarilor prin Rusia, cu condiția garantării siguranței mercenarilor. Într-un mesaj audio, Prigojin a spus că luptătorii se vor întoarce la bază din cauza riscului vărsării de sânge.

„Au vrut să desființeze compania militară Wagner. Ne-am îmbarcat într-un marș al justiției pe 23 iunie. În 24 de ore am ajuns la 200 km de Moscova. În acest timp nu am vărsat nici măcar o picătură din sângele luptătorilor noștri. Acum a venit momentul când sângele ar fi putut fi vărsat. Înțelegând responsabilitatea [pentru riscul] ca sângele rusesc să fie vărsat pe o parte, ne întoarcem coloanele și ne întoarcem la tabere cum era planificat”, a spus Prigojin. Anterior, Prigojin spunea vineri că oamenii săi se aflau într-un „marș pentru dreptate” pentru a elimina comandanții ruși corupți și incompetenți.

Într-un discurs televizat de la Kremlin, Putin a spus că însăși existența Rusiei este amenințată.

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, se va refugia în Belarus și îi vor fi retrase acuzațiile penale împotriva sa după ce acesta și-a retras trupele care avansau rapid spre Moscova, a declarat Kremlinul, citat de Sky News. Pe de altă parte, în timp ce Rusia era tulburată de presupusa revoltă Wagner, Ucraina a avansat în apropiere de Bahmut, controlat de mercenarii lui Prigojin. Volodimir Zelenski a și transmis, la finalul zilei, un mesaj în limba rusă spunând că „omul de la Kremlin este evident foarte speriat şi probabil că se ascunde undeva”.

Mercenarii ruși s-au retras din orașul Rostov în cadrul acordului care a pus capăt avansului lor rapid spre Moscova, dar care a ridicat semne de întrebare cu privire la controlul lui Vladimir Putin asupra puterii. Punând capăt scurtei lor revolte, luptătorii Wagner au început să se întoarcă la bazele lor încă de sâmbătă noapte, în schimbul unor garanții pentru siguranța lor, iar Evgheni Prigojin, se va muta în Belarus, conform acordului mediat de președintele belarus Alexander Lukașenko. Putin și Prigojin nu au mai avut nicio ieșire publică după sfârșitul rebeliunii, iar locul unde se află aceștia este neclar. Putin a apărut duminică la televiziunea de stat rusă, dar declarațiile sale par să fi fost înregistrate înainte de rebeliune.

 Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că revolta Wagner a arătat „fisuri reale" în guvernul lui Putin și ar putea oferi Ucrainei un avantaj crucial în timp ce aceasta desfășoară o contraofensivă care ar putea influența rezultatul războiului. „Aceasta este o poveste în desfășurare și cred că ne aflăm în mijlocul unui tablou în mișcare", a declarat Blinken.Evenimentele din weekend au „expus slăbiciunea regimului lui Putin", a declarat Zelenski, precizând că a discutat despre tulburările din Rusia în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele american, Joe Biden.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22