Primele rezultate indică avantajul republicanilor la Cameră și o cursă strânsă pentru Senat

L. G. | 09.11.2022

Candidații republicani au reușit să-i devanseze pe democrați la alegerile intermediare, dar țunamiul roșu anticipat de sondaje pare să fi fost puțin mai mult de un vălureț.

Pe aceeași temă

UPDATE 12:00 Cursa pentru Senat este din nou la egalitate, între democrați și republicani, fiecare având câte 48 de mandate. Pentru Camera Reprezentanților, cursa este la fel de strânsă, 178 pentru democrați față de 198 pentru republicani.

La Senat majoritatea e de 51 de mandat iar la Camera Reprezentanților de 219.

La ora 9:00 (ora României) rezultatele parțiale ale alegerilor legislative din SUA de la jumătatea mandatului prezidențial arată că republicanii au câștigat 198 de locuri în Camera Reprezentanților, iar democrații lui Joe Biden 173, relatează CNN.

Starea de spirit de la Casa Albă e mai bună după ce au început să apară după primele rezultate ale numărătorii voturilor, care arată mult mai bine decât anticipa tabăra democraților lui Joe Biden, scrie Reuters.

La Camera Reprezentanților, republicanii sunt favoriți să câștige o majoritate care să le permită să oprească agenda legislativă a lui Joe Biden. Până miercuri dimineață, Partidul Republican a reușit să „smulgă” patru mandate din Camera Reprezentanților de la democrați, cu unul mai puțin de cât au nevoie pentru a deține majoritatea.

Controlul Senatului este departe de a fi decis, cursele electorale din Arizona, Georgia și Nevada fiind decisive.

Alegerile pentru Senat în Georgia s-ar putea finaliza printr-un încă un tur de scrutin în 6 decembrie, dacă niciunul dintre candidați nu obține peste 50% din voturi, posibil vot decisiv pentru controlul Senatului.

Democrații controlează în prezent Senatul 50-50, vicepreședintele Kamala Harris deținând votul suplimentar pentru a înclina balanța pentru tabăra democrată.

Republicanii au nevoie de 218 mandate, adică un câştig net de cinci locuri faţă de actuala legislatură, pentru a obține majoritatea în Camera Reprezentanţilor, rezultat care pare foarte probabil în acest moment.

La Senat, cursa se menţine strânsă, cu 48 de mandate câșigate de democraţi şi 47 de republicani. Majoritatea este asigurată de 51 de mandate.

O reușită oarecum surprinzătoare pentru democrați o reprezintă, conform Fox News și NBC, victoria candidatului democrat John Fetterman în fața republicanului Mehmet Oz pentru un mandat de senator în Pennsylvania, ceea ce crește șansele partidului lui Joe Biden să păstreze majoritatea fragilă din Senat.

Rezultatele finale ale alegerilor de la jumătatea mandatului prezidenţial, care s-au desfăşurat marţi în SUA, vor fi cunoscute după mai multe zile, posibil chiar săptămâni, însă în ambele partide există unele victorii certe care vor intra în istorie.

Atât democraţii, cât şi republicanii au căutat să-şi diversifice propunerile de candidaţi şi să promoveze oameni care să atragă noi eşaloane de alegători.

Republicanii sunt încântaţi că vor avea mai multe femei guvernator şi mai mulţi latino-americani în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii sunt pe cale să facă un progres în ceea ce priveşte reprezentarea LGBTQ în birourile guvernatorilor.

Până acum, 21 de candidaţi din 14 state au făcut istorie în noaptea alegerilor. Iată câţiva dintre ei:

Prima lesbiană guvernator

În Massachusetts, procurorul general democrat Maura Healey este pe cale să devină prima femeie aleasă guvernator al statului şi prima femeie lesbiană din ţară care a fost aleasă în această funcţie.

Becca Balint, prima femeie care va reprezenta Vermont în Congres

Democrata Becca Balint va intra în istorie ca prima femeie aleasă în Congres din partea statului Vermont, învingându-l pe candidatul republican Liam Madden pentru un loc în Camera Reprezentanţilor.

Vermont era ultimul stat din ţară care nu alesese până acum o femeie în Congres.

Odată cu victoria sa, Becca Balint va deveni şi prima persoană LGBTQ aleasă în Congres din acest stat.

Primul guvernator de culoare în Maryland

În Maryland, democratul Wes Moore va fi primul guvernator de culoare al acestui stat

Primul congresman din Generaţia Z

Un democrat în vârstă de 25 de ani ar urma să devină primul reprezentant al Generaţiei Z ales în Congres, potrivit CBS News. Maxwell Alejandro Frost este pe cale să îl învingă pe republicanul Calvin Wimbish în cursa pentru Camera Reprezentanţilor şi va menţine în mâinile democraţilor circumscripţia pe care o reprezintă. Frost, muzician, şofer Uber şi activist pentru controlul armelor, este unul dintre cei doi reprezentanţi ai Generaţiei Z care figurează pe buletinele de vot din 2022; cealaltă este republicana Karoline Leavitt din New Hampshire. Tinerii alegători au ieşit la vot în număr mare la alegerile parţiale din 2018, precum şi la alegerile prezidenţiale din 2020, dar un exit-poll arată că la alegerile din 8 noiembrie a crescut vârsta alegătorilor care au venit la vot.

Fosta purtătoare de cuvânt de la Casa Albă, prima „fiică guvernator” în Arkansas

Republicana Sarah Huckabee Sanders, fosta purtătoare de cuvânt de la Casa Albă în timpul mandatului lui Donald Trump, a fost aleasă guvernator în Arkansas, devenind prima femeie din acest stat care ocupă această funcţie. Ea îi ia locul colegului republican Asa Hutchinson.

Sarah Huckabee Sanders este fiica fostului guvernator al statului Arkansas, Mike Huckabee, şi va deveni, de asemenea, prima fiică din istoria SUA care va ocupa funcţia de guvernator al aceluiaşi stat pe care tatăl ei l-a condus.

Huckabee Sanders l-a învins pe democratul Chris Jones, care este pastor, fost lider al unei organizaţii non-profit, dar care are o diplomă în inginerie nucleară la MIT.

Arkansas a ales ultima dată un guvernator democrat în 2010, iar acum este un stat orientat puternic către dreapta.

Primul american nativ care reprezintă Oklahoma în Senat

Reprezentantul republican Markwayne Mullin din Oklahoma va câştiga alegerile speciale pentru Senatul SUA, proiectează CNN, devenind astfel primul american nativ care reprezintă Oklahoma în această cameră în aproape un secol. Mullin o învinge pe candidata democrată Kendra Horn, o fostă membră a Congresului, în cursa pentru locul senatorului republican Jim Inhofe, care va demisiona în ianuarie.

De asemenea, senatorul Tim Scott, singurul republican de culoare din camera superioară a Congresului, îşi păstrează mandatul, învingându-şi contracandidata democrată, Krystle Matthews, în alegerile din Carolina de Sud - potrivit proiecţiei făcute de CNN.

Marco Rubio revine în glorie

În cazul altor candidaţi, victoriile lor pot schimba cursul politicii americane.

Astfel, alegătorii din Florida l-au reales pe senatorul republican Marco Rubio pentru un al treilea mandat, în ciuda faptului că a avut o campanie destul de discretă şi a beneficiat de mai puţine fonduri, în timp ce contracandidata sa democrată, Val Demings, o femeie de culoare, fostă şefă a poliţiei din Ohio, părea să aibă mai multe atuuri. În condiţiile în care statul s-a îndreptat în ultimii ani spre dreapta, Rubio s-a arătat apropiat de ideile fostului preşedinte Donald Trump, rivalul său de odinioară. Victoria lui Rubio vine la şase ani după campania sa prezidenţială eşuată, care l-a adus într-un con de umbră. Acum, în calitate de senator senior al Floridei, el va redeveni probabil una dintre cele mai influente voci ale Partidului Republican în materie de politică externă, într-o perioadă de tensiuni crescânde în întreaga lume din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, a ascensiunii Chinei ca putere mondială şi a consecinţelor economice aduse de inflaţia generalizată, comentează CNN. Fiu al unor imigranţi cubanezi, Rubio a fost ales pentru prima dată în Senatul SUA în 2010, într-o cursă în trei împotriva democratului Kendrick Meek şi a guvernatorului de atunci Charlie Crist, care a candidat ca independent. Rubio a câştigat un nou mandat în 2016 în faţa democratului Patrick Murphy.

Şi tot în Florida mai există o victorie importantă pentru republicani. Guvernatorul Ron DeSantis, care s-a impus în timpul pandemiei ca unul dintre politicienii cu vederi extremiste, va câştiga un al doilea mandat la conducerea statului, estimează CNN, zădărnicind încercarea democratului Charlie Crist de a-şi recăpăta vechea funcţie. Donald Trump se teme că ar putea deveni un potenţial rival republican la nominalizarea pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

Marjorie Taylor Greene şi Alexandria Ocasio-Cortez au fost relese

Două femei din Congres care s-au remarcat pentru poziţiile lor extreme chiar şi în cadrul propriilor partide au fost realese în Camera Reprezentanţilor: Alexandria Ocasio-Cortez în New York, pentru democraţi, şi republicana Marjorie Taylor Greene în Georgia, potrivit proiecţiilor Associated Press.

Victorie importantă pentru democraţi în Pennsylvania

Democratul Josh Shapiro va câştiga postul de guvernator al statului Pennsylvania, conform proiecţiilor CNN. Actual procuror general al statului, el l-a învins pe Doug Mastriano, un republican de extremă dreapta.

Ascensiunea lui Shapiro înseamnă că democraţii vor păstra controlul funcţiei supreme a statului, care are un legislativ dominat de republicani, în condiţiile în care guvernatorul Tom Wolf părăseşte funcţia din cauza limitelor în privinţa numărului de mandate.

Shapiro are şanse acum să devină o figură democrată naţională de prim rang, eventual pe lista scurtă pentru următorii candidaţi democraţi pentru învestitura la alegerile pentru Casa Albă din 2024.

Victorie importantă pentru republicani în Ohio

Candidatul republican JD Vance, susţinut de Donald Trump, a câştigat cursa pentru un loc care rămăsese vacant în Senat pentru statul Ohio, democraţii ratând astfel posibilitatea de a-şi mări majoritatea în camera superioară a Congresului.

Vance l-a învins pe candidatul democrat Tim Ryan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22