Principala candidată la șefia Parlamentului European: Militantă anti-avort dar susținătoare a LGBTI

Redactia | 11.01.2022

Roberta Metsola, membră a grupului PPE este principala favorită pentru a prelua noua șefie a Parlamentului European ca urmare a decesului actualului președinte, David Sassoli.

Pe aceeași temă

În vârstă de 42 de ani, Roberta Metsola este sprijinită de grupul PPE pentru șefia Parlamentului European, având cele mai mari șanse, mai ales în contextul în care al doilea cel mai mare grup, S&D, nu are un candidat pentru această funcție. Totodată, până la alegerea unui nou președinte, Metsola va asigura interimatul, fiind în poziția de prim-vicepreședinte.

 

În această poziția a ajuns la finalul anului 2020, principalele sale responsabilități fiind relația cu parlamentele naționale și reprezentarea președintelui PE în relația cu țările din America de Nord. Metsola a fost atunci singurul candidat.

 

Metsola, născută în Malta, este cunoscută ca fiind împotriva drepturilor la avort, votând contra tuturor rezoluțiilor care apărau acest drept. Cu toate astea, aceasta este în favoarea drepturilor LGBTI, făcând parte și dintr-un for informal de acțiune anti-homofobie.

 

În 2018, Roberta Metsola se arăta de asemenea o susținătoare a protestelor #Rezist de la acea vreme împotriva PSD și a lui Liviu Dragnea. Mai mult, aceasta a susținut un discurs în plenul Parlamentului European în care afirma că UE nu poate închide ochii în fața abuzurilor legate de justiție comise de PSD-ALDE.

 

„Situația din România rămâne îngrijorătoare. Am văzut încercări din partea Guvernului de a suprima magistratura, de a dilua și corupe legislația și să invoce majoritatea electorală ca o scuză de a face ce vrea. Știu că unii vor clama, vor spune că Parlamentul European și CE nu trebuie să interfereze, sau încerca să arate că există o motivație greșită. E doar o justificare pe care o folosesc politicienii fără scrupule care încearcă să scuze ce e de nescuzat. Însă ei greșesc. UE nu poate să închidă ochii și cu siguranță PPE nu o va face pentru că românii nu sunt cetățeni de rangul doi”, afirma Metsola, care și-a încheiat discursul cu un mesaj în limba română: „Vă auzim!”.

 

Absolventă a Universitatii din Malta si a Colegiului Europei de la Bruges – instituția de învățământ post-universitar fondată de Comisia Europeană, Metsola este de profesit jurist iar în trecut a mai lucrat ca atașat la Reprezentanța Maltei la UE (2004-2012). Ulterior, între 2012-2013 a fost consiliera lui Catherin Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, pentru ca mai apoi să ajungă europarlamentar.

 

Soțul său a fost consilier la Parlamentul Finlandei și la cabinetul premierului. Din 2020 e director general pentru Europa al Asociatiei Internaționale a Companiilor de Croazieră. A fost din 2016 vicepreședinte pentru relații guvernamentale al companiei americane Royal Caribbean Group, numărul doi gobal între operatorii de croaziere.

 

Italianul David Sassoli, decedat în noaptea de luni spre marţi la vârsta de 65 de ani, a fost preşedinte al Parlamentului European din 2019 - un mandat primit pe neaşteptate de acest fost jurnalist, intrat în politică în urmă cu un deceniu sub culorile de centru-stânga şi pentru care s-a implicat total, comentează AFP.

 

Fost prezentator de ştiri la o televiziune italiană, care nu era predispus la izbucniri, dar controla cu fermitate dezbaterile din hemiciclu, Sassoli a preluat preşedinţia Parlamentului European în urma negocierilor dintre principalele forţe politice şi guverne pentru preşedinţiile celor trei instituţii europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22