Pe aceeași temă
Dacă în termen de 8 zile, președintele Maduro nu va anunța organizarea cât mai rapidă de noi alegeri libere, liderii celor trei mai state europene îl vor recunoaște pe președintele Parlamentului de la Caracas drept președintele interimar al țării, alăturându-se SUA, Canadei și majorității țărilor latino-americane.
Venezuela este în pragul războiului civil, regimul socialist al președintelui Maduro sărăcind populația, iar protestele au izbucnit violent pe fondul crizei economice și politice, inflația măsurându-se cu numere din 7 cifre, peste 2 milioane de venezueleni fiind nevoiți să emigreze din cauza foametei dintr-o țară care până acum 20 de ani era cea mai bogată țară latino-americană.
Maduro a fost declarat câștigător al alegerilor din luna mai a anului trecut, scrutin care nu a fost recunoscut din cauza numeroaselor fraude electorale de opoziția internă, SUA și alte state din America Latină.
Guiado, șeful Parlamentului, în vârstă de 35 de ani, s-a autoproclamat miercuri președinte interimar, însă Maduro, care conduce Venezuela din 2013 a refuzat să demisioneze, în prezent bazându-se pe conducerea armatei care i-a rămas fidelă.
La începutul acestei săptămâni, SUA și-au declarat sprijinul pentru Guiado, vicepreședintele SUA, Mike Pence, numindu-l pe Maduro „un dictator care nu are legitimitatea de a deține puterea”.
Uniunea Europeană nu a luat o poziție clară, însă trei state foarte influente i-au acordat un ultimatum președintelui încă în exercițiu, Nicolas Maduro. Marea Britanie îl recunoscuse pe Guido ca președinte imediat după declaratia SUA.
Premierul spaniol a lansat un avertisment la adresa regimului lui Maduro, într-un mesaj publicat sâmbătă pe twitter.
"Guvernul Spaniei îi acordă preşedintelui Nicolas Maduro opt zile pentru a convoca alegeri libere, transparente şi democratice. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Spania îl va recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte interimar care poate convoca aceste alegeri", a transmis premierul Spaniei, Pedro Sanchez.
"Dacă Venezuela nu anunţă alegeri în următoarele opt zile, vom fi pregătiţi să îl recunoaştem pe Juan Guaido preşedinte interimar (...)", a declarat, la rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
Un mesaj similar a fost transmis de Guvernul Germaniei. Uniunea Europeană s-a limitat la a cere organizarea unui nou scrutin prezidenţial în Venezuela, fără a evoca posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaido ca preşedinte interimar.
Rusia, care alături de China, susține regimul socialist de la Caracas, a eșuat în încercarea de a bloca reunirea Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situația creată în Venezuela, întrunire de urgență solicitată de SUA.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a transmis, referitor la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, că este timpul ca statele să ia o decizie privind criza din Venezuela.
"Este vremea ca fiecare națiune să decidă de partea cui se situează. Nu mai e loc de amânări sau alte jocuri. Fie te alături forțelor libertății, fie ești în liga lui Maduro”, a fost mesajul lui Pompeo, potrivit Reuters.