Prințul Charles va fi proclamat Rege al Marii Britanii. Ce urmează

Redactia | 08.09.2022

Primul în linia de succesiune, Charles, fostul Prinț de Wales, va fi proclamat Rege al Marii Britanii în a doua zi după decesul Reginei Elisabeta a II-a.

Pe aceeași temă

În primele 24 de ore după moartea mamei sale, Charles va fi proclamat oficial rege. Acest lucru se întâmplă la Palatul St James din Londra, în fața Consiliului de Aderare.

 Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat - un grup de deputați înalți, din trecut și din prezent, și colegi - precum și din câțiva înalți funcționari publici, înalți comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei.

 Peste 700 de persoane au dreptul, teoretic, să participe, dar având în vedere preavizul scurt, este posibil ca numărul real să fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de Aderare din 1952 au participat aproximativ 200.

Regele nu participă în mod tradițional

 Moartea Reginei Elisabeta va fi anunțată de Lordul Președinte al Consiliului Privat (în prezent deputat Penny Mordaunt), iar o proclamație va fi citită cu voce tare.

 Formularea proclamației se poate schimba, dar în mod tradițional a fost o serie de rugăciuni și angajamente, lăudând monarhul anterior și promițând sprijin pentru cel nou.

 Această proclamație este apoi semnată de o serie de personalități de rang înalt, inclusiv prim-ministrul, Arhiepiscopul de Canterbury și Lordul Cancelar.

 Ca și în cazul tuturor acestor ceremonii, se va acorda atenție la ceea ce ar fi putut fi modificat, adăugat sau actualizat, ca semn al unei noi ere.

 Prima declarație a regelui

Consiliul de Aderare se întrunește din nou - de obicei o zi mai târziu - și de data aceasta va participa Regele, împreună cu Consiliul Privat.

 Nu există niciun „jurământ” la începutul domniei unui monarh britanic, în stilul altor șefi de stat, cum ar fi președintele SUA. Dar există o declarație făcută de noul rege și - în conformitate cu o tradiție care datează de la începutul secolului al XVIII-lea - el va depune un jurământ pentru a păstra Biserica Scoției.

 După aceea  se va face o proclamație publică prin care îl declară pe Charles noul rege. Aceasta va fi realizată dintr-un balcon deasupra Curții Friary din Palatul St James, de către un oficial cunoscut sub numele de Regele Jartierei de arme.

El va spune: „God Save the King”, pentru prima dată din 1952, când se va cânta imnul național, vor fi cuvintele „"God Save the King".”.

 Salve de armă vor fi trase în Hyde Park, Turnul Londrei și de pe nave navale, iar proclamația care îl anunță pe Charles ca rege va fi citită la Edinburgh, Cardiff și Belfast.

 Încoronarea

Punctul culminant simbolic al aderării va fi încoronarea, când Charles este încoronat oficial. Din cauza pregătirilor necesare, încoronarea nu va avea loc foarte curând- Regina Elisabeta a urcat la tron ​​în februarie 1952, dar nu a fost încoronată decât în ​​iunie 1953.

 În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey - William Cuceritorul a fost primul monarh care a fost încoronat acolo, iar Charles va fi al 40-lea.

 Este un serviciu religios anglican, desfășurat de Arhiepiscopul de Canterbury. La punctul culminant al ceremoniei, el va așeza pe capul lui Carol Coroana Sfântului Eduard - o coroană din aur solid, datând din 1661.

 Aceasta este piesa centrală a Bijuteriilor Coroanei de la Turnul Londrei și este purtată de monarh doar în momentul încoronării (nu în ultimul rând pentru că cântărește 2,23 kg).

 Spre deosebire de nunțile regale, încoronarea este o ocazie de stat - guvernul plătește pentru asta și, în cele din urmă, decide lista invitaților.

Vor fi muzică, lecturi și ritualul ungerii noului monarh, folosind uleiuri de portocale, trandafiri, scorțișoară, mosc și chihlimbar.

 Noul Rege va depune jurământul de încoronare în fața lumii care privește. În timpul acestei ceremonii elaborate, el va primi globul și sceptrul ca simboluri ale noului său rol, iar Arhiepiscopul de Canterbury îi va așeza pe cap coroana de aur solid.

 Șeful Commonwealth-ului

Charles a devenit șeful Commonwealth-ului, o asociație din 56 de țări independente și 2,4 miliarde de oameni. Pentru 14 dintre aceste țări, precum și pentru Marea Britanie, Regele este șef de stat.

Aceste țări, cunoscute sub numele de tărâmurile Commonwealth, sunt: Australia, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Papua Noua Guinee, St Christopher și Nevis, St Lucia, St Vincent și Grenadine, Noua Zeelandă, Solomon Insulele, Tuvalu.

 Cine este viitorul rege

Născut la Palatul Buckingham pe 14 noiembrie 1948, Charles este fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a și prințului Philip, care s-a stins din viață în luna aprilie a anului trecut.

Cu studii terminate la liceul Gordonstoun din nordul Scoției și Colegiul Trinity din cadrul Universității Cambridge, el a fost primul moștenitor al familiei regale britanice care a mers la o școală și universitate publică, în loc să fie educat acasă.

 El a obținut o diplomă în istorie la Trinity College. Charles a servit atât în Forțele Aeriene Regale, cât și în Marina Regală a Marii Britanii, obținând o licență de pilot de elicopter. Învestitura sa ca prinț al Țării Galilor, titlul oficial conferit moștenitorilor tronului britanic, a avut loc pe 1 iulie 1969 la Castelul Caernarfon din Țara Galilor.

După ce a părăsit forțele armate Charles a fondat „Trustul Prințului” în 1976, o organizație caritabilă cu misiunea de a ajuta tinerii dezavantajați din Regatul Unit. Organizația a autat de-a lungul anilor peste 870.000 de persoane să își găsească locuri de muncă, urmeze studii sau reconvertească profesional.

În ultimii ani el a devenit de asemenea un avocat al luptei împotriva schimbărilor climatice și a protejării mediului înconjurător.

Cea mai lungă așteptare din istoria monarhiei britanice

Urcarea pe tron al lui Charles va pune capăt unei perioade de aşteptare mai lungi decât în cazul tuturor predecesorilor săi ajunşi la conducerea Marii Britanii, o monarhie cu o istorie de peste 1.000 de ani.

Teama unora dintre monarhişti, dar şi speranţa republicanilor, este că prinţul Charles va fi un rege slab. Admiratorii săi cred însă că înţelepciunea, grija şi preocuparea pentru ecologie îi va aduce sprijinul public de care are nevoie.

Singurele lucruri care ar putea umbri toate acestea sunt decesul primei soţii, prinţesa Diana, care a pus capăt brusc primei sale căsătorii, şi ostilitatea, persistentă în anumite cercuri, împotriva celei de-a doua soţii, Camilla, ducesa de Cornwall.

Susţinătorii lui Charles susţin că prinţul este o pradă uşoară, fiecare acţiune sau discurs al său fiind analizat cu atenţie de o presă, în cea mai mare parte, ostilă.

„Când te afli într-o poziţie publică foarte expusă, loialitatea şi lipsa de loialitate sunt probleme complexe'', a declarat un fost asistent al prinţului, care a lucrat timp de mai mulţi ani pentru Charles.

Potrivit acestui fost asistent, detractorii aleg să vadă însuşirile lui Charles într-o lumină negativă.

„Sunt o grămadă de lucruri care pur şi simplu nu sunt adevărate", a declarat această sursă pentru Reuters, sub protecţia anonimatului.

Personalitatea Prințului Charles

 Atât prietenii, cât şi duşmanii vorbesc despre devotamentul său pentru îndatoririle regale. Ziua de muncă a prinţului începe odată cu micul dejun - prinţul nu obişnuieşte să ia prânzul - şi se termină înspre miezul nopţii. Fostul asistent povesteşte că a primit un telefon legat de probleme de serviciu de la Charles în ziua de Crăciun.

În afara sarcinilor regale, Charles este pasionat de arte, cultură, teatru, literatură, operă şi muzică pop. Este, de asemenea, un mare admirator al lui Leonard Cohen.

Prinţul este fericit când se poate ocupa de grădinărit, îi place să-l citească pe Shakespeare, pictează în acuarelă şi a scris cărţi pentru copii. Poate fi o companie plăcută, dar şi temperamental şi exigent, spune fostul asistent.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22