Procurorii anticorupție moldoveni cer arestarea lui Vlad Plahotniuc

Dora Vulcan | 10.10.2019

Procurorii anticorupție din Republica Moldova cer emiterea unui mandat de arestare de 30 de zile pe numele fostului președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Pe aceeași temă

Anunțul a fost făcut de șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, transmite Unimedia.

O persoană a fost deja plasată în arest preventiv în același dosar, fără ca procuroul șef anticorupție să spună și despre cine e vorba. El a precizat, însă, că persoana în cauză este pusă sub învinuire pentru complicitate la infracțiunea de spălare a banilor, având în vedere că gestiona fictiv o societate comercială rezidentă prin care au fost transferate o parte din mijloacele bănești. De asemenea, o a treia persoană a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, arată sursa citată.

Vlad Plahotniuc este cercetat în două cauze penale, pentru spălare de bani.

”Pe parcursul anilor 2013-2015, Vladimir Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobândirii, deţinerii și utilizării unor bunuri despre care știa cu certitudine că ele constituie venituri ilicite. Având intenția de a tăinui caracterul ilicit al acestora, bănuitul a înființat - prin intermediul unor persoane interpuse - mai multe companii rezidente și nerezidente printre care: LONGFORD PARTENERS LTD, INTROSTYLE SOLUTION LTD, ROWALLAN OVERSEAS SA, NOBIL AIR LIMITED, TUKUMAAN LIMITED, SRL FINPAR INVEST, etc., prin care a organizat circulația mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari - circa 18 000 000 dolari SUA și 3 500 000 de euro. Materialele cauzei demonstrează că bănuitul cunoaștea despre faptul că aceste sume constituie mijloace financiare ilicite obținute din creditele bancare neperformante acordate de către BANCA DE ECONOMII S.A., BC UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A”, transmite Parchetul Anticorupție moldovean, într-un comunicat remis presei joi.

La dosarul cauzei au fost depuse informații, obținute printr-un schimb cu autoritățile elvețiene, din iunie 2019, cât și analiza Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor privind activitatea agenților economici afiliați intereselor lui Vladimir Plahotniuc.

Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani și amendă aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13000 la 16000 de unităţi convenţionale, sau lichidarea persoanei juridice, notează sursa citată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22