Profesorii si invatatorii, ultimele victime ale vanatorii de vrajitoare declansate de Erdogan

Vlad Toma | 20.07.2016

Epurarile dirijate de autoritatile de la Ankara in urma tentativei de lovitura de stat de vineri seara continua. Dupa ce cateva mii de militari, judecatori si procurori au fost demisi zilele trecute, unii dintre ei fiind arestati, peste 15 000 de invatatori si profesori au fost disponibilizati ieri.

Pe aceeași temă

 

Zeci de posturi de televiziune si radio au ramas fara licentele de emisie, fiind acuzate de asemenea de implicare in puciul de vineri.

 

Au fost disponibilizati de asemenea zeci de angajati ai guvernului si de angajati ai serviciilor secrete.

 

Epurarile par sa ii vizeze pe sustinatorii lui Fehtullah Gulen, un cleric musulman aflat in SUA, considerat cel mai important inamic al presedintelui Erdogan, fiind acuzati ca ar fi fost implicati in tentativa de lovitura de stat de saptamana trecuta.

 

Aproximativ 6000 de persoane fusesera arestate deja in primele ore dupa tentativa de lovitura de stat de vineri noaptea din Turcia. Printre cei arestati se numarau 2700 de judecatori si de procurori, dincolo de cele cateva mii de militari acuzati de organizarea loviturii de stat. Arestarea judecatorilor si procurorilor este vazuta ca o noua incercare a presedintelui Erdogan de a-si consolida regimul autoritar, prin subordonarea justitiei.

 

Printre militarii arestati se numarau Ali Yazici, consilier militar al președintelui Erdogan, și generalul Bekir Ercan Van, comandantul bazei militare de la Incirlik, baza folosita de SUA pentru atacurile contra Statului Islamic.

 

Luni au fost inlaturati din functie peste 7800 de ofiteri de politie, in urma loviturii de stat esuate. Printre politistii disponibilizati se numarau mai multi ofiteri de rang inalt.

 

Mai multi oficiali europeni au criticat masurile luate de presedintele Erdogan in urma evenimentelor de vineri. Acestia solicita autoritatilor de la Ankara sa respecte statul de drept si ordinea constitutionala.

 

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UE, a cerut autoritatilor de la Ankara sa nu ia masuri care sa duca la afectarea ordinii constitutionale, in urma tentativei esuate de lovitura de stat care a avut loc vineri.

 

Secretarul american de stat, John Kerry, a avertizat Turcia ca daca nu sunt respectate principiile democratice, si-ar putea pierde statutul de membru NATO.

 

Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinatate si extindere, a declarat ca arestarea rapida a celor 2700 de magistrati turci, pusa in aplicare la scurt timp dupa tentativa esuata de lovitura de stat, e o dovada ca autoritatile turce aveau deja o lista pregatita cu acestia.

 

Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, a criticat masurile luate in Turcia dupa esecul tentativei de lovitura de stat de vineri seara. Ministrul a declarat ca aceasta lovitura nu trebuie sa devina un cec in alb pentru actiunile nedemocratice puse la cale de presedintele Erdogan.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22