Pe aceeași temă
Amendamentele depuse de Fidesz în Parlamentul de la Budapesta, la o lege împotriva pedofiliei, conțin restricții pentru comunitatea LGBTQI, iar în școli pentru predarea orelor de educatie sexuală vor fi acceptate doar organizațiile autorizate.
"Proiectul Fidesz poate limita drastic libertatea de exprimare şi drepturile copiilor, pune în pericol sănătatea mintală a tinerilor (din comunitatea) LGBTQI şi îi împiedică să aibă acces la informaţii şi susţinere", a avertizat într-un comunicat societatea pentru drepturile omului Háttér (Fundal), evocând o asemănare a proiectului cu legea împotriva propagandei gay din Rusia.
Háttér şi alte şase grupuri pentru drepturile omului au cerut Fidesz să retragă proiectul, care ar putea fi supus la vot săptămâna viitoare.
Legea din 2013 din Rusia interzice "propaganda în favoarea relaţiilor sexuale netradiţionale" în rândul tinerilor, aminteşte Reuters.
În Ungaria, căsătoria între persoane de acelaşi sex nu este recunoscută şi doar cuplurile heterosexuale pot adopta copii. Guvernul Orban, care şi-a intensificat retorica anti-LGBT după ce economia a fost lovită de criza coronavirusului, a redefinit în Constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi a interzis adopţiile de către cupluri de acelaşi sex. Guvernul a eliminat de asemenea statutul legal al persoanelor transgender, într-o decizie cu aplicare retroactivă despre care Curtea constituţională a afirmat că încalcă legea fundamentală.
Anul trecut, o carte pentru copii, "Ţara minunilor este a tuturor", menită să-i ajute pe cei mai tineri să accepte minorităţile şi să combată ostracizarea socială, a stârnit controverse în politica ungară, guvernul afirmând că reprezintă "propagandă homosexuală" şi ar trebui interzisă în şcoli.
Și Polonia este ostilă membrilor LGBTQI
În afară de guvernul naţionalist al lui Orban, care se pregăteşte pentru alegerile din 2022 şi promovează o agendă puternic creştin-conservatoare, în Europa se situează pe poziţii similare de mai mulţi ani şi formaţiunea de guvernare din Polonia PiS (Lege şi justiţie), principalul aliat al Fidesz din Uniunea Europeană.
În Polonia, 80 de localităţi s-au declarat, începând din 2019, „libere de ideologia LGBT”, chestiunea drepturilor persoanelor LGBTQI din această țari fiind considerată de către oficialii UE drept „preocupantă”
Un primar polonez care s-a aflat printre autorii textului adoptat în mai multe localități poloneze declarate „zone libere de ideologia LGBT”, Jan Albiniak, a explicat la Europe 1 că: „Noi credem că unele practici ale acestui grup sunt distructive: sexualitatea precoce a copiilor, sexualitatea gay. Noi refuzăm ca grădiniţele să fie încurajate la pornografie. Demersul nostru nu discriminează pe nimeni. Nu ne e frică de nimeni, doar de influenţa acestor oameni”.
Simțindu-se discriminați în propria ţară, homosexualii polonezi se adresează instituțiilor UE cu speranţa să le susţină cauza. Dar este vorba de un subiect complex, pentru că Varşovia, la fel ca celelalte capitale europene, pledează pentru suveranitate în privinţa propriilor valori.