Propunerea lui Juncker, de a lăsa vacante posturilor comisarilor deveniți europarlamentari, respinsă

Dora Vulcan | 10.07.2019

Consiliul UE a respins luni propunerea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a lăsa vacante până la 1 noiembrie posturile comisarilor care au intrat în Parlamentul European.

Pe aceeași temă

Juncker a vrut să oprească guvernele naționale să-și înlocuiască comisarii pentru doar câteva luni, argumentând că numirile interimare ar costa contribuabilului european 1 milion de euro pentru fiecare comisar pentru a acoperi costurile, inclusiv relocalizarea și o pensie pe tot parcursul vieții, scrie Politico.

Dar propunerea prezentată de Comisie în iunie necesită sprijinul unanim din partea Consiliului - inclusiv susținerea celor două țări, care vor rămâne fără comisari până în noiembrie, când va fi înlocuită întreaga Comisie.

"Nu a existat nici unanimitate pentru propunere", a spus un diplomat. "Fiecare stat membru este autorizat să fie reprezentat în colegiu."

Andrus Ansip și Corina Crețu din România au demisionat de la Comisie pentru a ocupa locuri în Parlamentul European după alegerile din mai.

"Faptul că comisarii se desfășoară pentru alegeri democratice nu poate fi niciodată problema. Dacă înlocuirile lor sunt costisitoare, probabil Comisia ar trebui să ia în considerare schimbarea sistemului care permite astfel de remunerații mari pentru locurile de muncă temporare ", a spus diplomatul.

Decizia a fost semnată la Consiliul pentru ocuparea forței de muncă, politică socială, sănătate și protecție a consumatorilor, după ce a fost aprobată miercuri de ambasadorii UE.

Juncker a anunțat la începutul acestei luni că portofoliul lui Ansip în calitate de vicepreședinte al pieței unice digitale va fi transferat lui Maroš Šefčovič, vicepreședinte care supraveghează energia. Portofoliul de politică regională a lui Crețu a fost transferat lui Johannes Hahn, comisarul european pentru vecinătate și extindere.

Cinci din cei 28 de comisari europeni au fost aleși eurodeputați: Frans Timmermans (Olanda), Andrus Ansip (Estonia), Valdis Dombrovskis (Leonia), Mariya Gabriel (Bulgaria) și Corina Crețu (România). În final, doar dl Ansip și dna Crețu și-au preluat mandatele de eurodeputat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22