Propunerea UE pentru evitarea Brexit: Ajutoarele sociale pentru imigranti vor putea fi anulate

Vlad Toma | 02.02.2016

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat astăzi că Marea Britanie va avea dreptul să aplice o nouă regulă de tip "frana de urgenta" pentru anularea timp de 4 ani a ajutoarelor sociale pentru muncitorii migrantii din alte tari ale UE.

Pe aceeași temă

 

Aplicarea acestei reguli va trebui insa aprobata de blocul comunitar, scrie The Guardian, conform Hotnews.
 

Propunerea de a restrictiona ajutoarele se va aplica in cazul unor "fluxuri de muncitori din alte state membre de o magnitudine exceptionala" si poate fi solicitata de orice stat membru al blocului comunitar insa trebuie aprobata la nivelul consiliului UE, fie unanim fie prin majoritate calificata. "Frana de urgenta" poate fi activat in cazul in care serviciile publice ale unei tari sunt depasite sau daca Securitatea sociala este victima unor abuzuri repetate
 

Tusk a promis de asemenea Londrei "respectarea drepturilor si competentelor" tarilor care nu sunt membre ale zonei euro. El a prezentat un "mecanism" prin care cele noua tari care nu au adoptat moneda unica isi pot exprima nemultumirile si pot privi "asigurarile necesare" in ce priveste deciziile celorlalte 19 state care folosesc euro.
 

Mecanismul "nu va constitui un drept de veto si nu va putea intarzia deciziile urgente" in cazul unor crize financiare, a precizat presedintele Consiliului.
 

Propunerile vor fi trimise in capitalele europene pentru a fi discutate.


Premierul britanic David Cameron a salutat propunerea europeana dar a precizat ca mai este inca loc de schimbare: "Draftul european arata progrese reale in toate cele patru zone in care Marea Britanie solicita schimbari dar mai este in continuare de lucru", a spus Cameron, intr-un mesaj postat pe Twitter.
 

Cerinţele Marii Britanii pentru rămânerea în UE sunt legate de anularea discriminării fata de tarile care nu sunt membre ale zonei euro, de punerea unui accent mai mare pe competitivitate, pe restabilirea suveranitatii tarilor, materializata în acordarea de drept de veto parlamentelor nationale, si de limitarea imigratiei europene.

 

Premierul britanic, David Cameron, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, au discutat duminică şi luni despre condițiile puse de Londra pentru ca Marea Britanie să nu părăsească Uniunea Europeană. Cameron va incerca sa ajunga la un acord cu cei 28 de sefi de stat si de guvern ai UE in cadrul unui summit care va avea loc in 18 - 19 februarie la Bruxelles, inainte de a organiza un referendum privind mentinerea sau nu a Marii Britanii in UE.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22