Protestele din Iran: «Începutul unei mari mişcări; merg mai departe de valul din 2009»

E.b. | 01.01.2018

Manifestaţiile în Iran nu sunt decât începutul unei mari mişcări care ar putea căpăta o amploare mai mare decât cea din 2009.

Pe aceeași temă

 

 

Această părere aparţine avocatei iraniană Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru pace, într-un interviu publicat duminică de ziarul italian La Repubblica, citat de agenţia de presă Belga, conform Agerpres.

 

"Cred că manifestaţiile nu se vor termina prea devreme. Mi se pare că asistăm la începutul unei mari mişcări de protest care poate merge mai departe de valul din 2009. Nu m-ar mira ca aceasta să devină ceva mult mai mare", a declarat Ebadi, care trăieşte în exil la Londra.

 

Acestea sunt cele mai importante manifestaţii de la mişcarea de contestare a realegerii fostului preşedinte ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad în 2009, care fusese reprimată cu violenţă de autorităţi.

 

Dar acum, cauzele revoltei sunt înainte de toate economice şi sociale. "În Iran, şi asta nu este ceva nou, există o foarte gravă criză economică.Corupţia în toată ţara este la niveluri înspăimântătoare. Sfârşitul unor sancţiuni legate de acordul asupra programului nuclear cu UE şi SUA în 2015 nu a adus beneficii reale populaţiei, contrar a ceea ce multă lume aştepta", explică avocata Ebadi.

 

"La aceasta se adaugă faptul că Iranul are cheltuieli militare foarte ridicate. Oamenii nu mai tolerează să vadă atâţia bani cheltuiţi pentru aceasta", adaugă ea. "Tinerii sunt cei mai dezamăgiţi", avertizează avocata, evocând şomajul ridicat care îi afectează, corupţia şi "climatul de cenzură care domneşte pe străzi".

 

Şi dacă unele femei au coborât de asemenea în străzi, "mişcarea actuală nu este o problemă legată de diferenţieri pe sexe", asigură ea.

 

"Situaţia ecnomică şi distanţa înspăimântătoare între bogaţi şi săraci, între cei care se bucură de a avea de toate şi cei care nu pot să aibă sunt la baza protestului. Clivajele sociale nu au făcut decât să se mărească în aceşti ultimi ani şi sunt elemente-cheie pentru a înţelege ceea ce se petrece" în Iran, insistă laureata premiului Nobel pentru pace din 2003. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22