Pe aceeași temă
Jurnalista scrie, intr-o ampla analiza pentru The Daily Beast, despre "protestele uriase din Romania fata de ordonanta 'iesi gratis din inchisoare'", facand astfel referire la proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea si o paralela amuzanta cu celebra carte din jocul Monopoly, conform ziare.com.
O astfel de drama, a populatiei care protesteaza fata de populistii ajunsi la putere, se desfasora in Romania, scrie sursa citata, amintind ca sute de mii de oameni au iesit in strada in cele mai mari proteste de la caderea comunismului.
"Coruptia este scanteia care a aprins demonstratiile, ce tintesc acum rasturnarea Guvernului. Insa este vorba despre mai mult decat atat", noteaza jurnalista.
Duminica seara, energia demonstratiei antiguvernamentale de la Piata Victoriei a amintit de un urias festival rock. Protestatarii bateau la tobe, suflau in trompete, fluierau, cantau si dansau, iar in frigul patrunzator un fluviu de oameni curgea din toate directiile, in inima miscarii revolutionare.
Pentru a se incalzi, oamenii sareau, avand in maini steaguri ale Romaniei si Uniunii Europene. Un grup de tineri veseli impartea ceai fierbinte, iar un steag urias in culorile albastru, galben si rosu plutea peste multime.
Autoarea citeaza un slogan din multime, "The day we give in is the day we die", amintind de tragedia de la clubul Colectiv, in timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity, ce canta o melodie cu acest nume.
"Nemultumirea din spatele protestelor, radacini mult mai adanci decat OUG 13"
Nemtsova trece succint in revista protestele care au urmat incendiului din clubul Colectiv, dar si motivele pentru manifestatiile din ultimele doua saptamani, adaugand ca nemultumirea din spatele protestelor are radacini mult mai adanci decat OUG 13.
Guvernul Romaniei este dominat de PSD si ar trebui sa fie proeuropean, in timp ce tara a provocat mania Moscovei, permitand NATO sa amplaseze un scut antiracheta aici, scrie Nemtsova.
Protestatarii resping aroganta Guvernului, iar demonstratiile sunt un soi de revendicare a puterii de catre generatia mai tanara si mai cosmopolita a tarii, comparativ cu fortele mai varstnice si mai provinciale, care au dominat politica - acelasi tip de divizare care se poate vedea nu doar in politica europeana, ci si in Statele Unite, unde in orasele mari s-a votat in proportie covarsitoare impotriva lui Donald Trump.
Epicentrul protestelor din Romania este in Piata Victoriei, unde spiritul acestor zile a fost optimist, aproape triumfant, mai scrie jurnalista rusa, amintind ca Guvernul a reactionat in cele din urma dupa aproape doua saptamani de proteste, prin demisia ministrului Justitiei, Florin Iordache.
Mai departe, in articol sunt descrisi protestatarii, care, desi stateau in ger, zambeau si scandau, iar unii dintre ei erau infasurati in steagul Romaniei.
"Star european in lupta anticoruptie"
Romania a devenit un star european in lupta anticoruptie, dupa ce procurorii DNA, condusi de Laura Codruta Kovesi, au urmarit penal si trimis in judecata prim-ministri, ministri, primari si magistrati. Insa, dupa ce PSD a castigat alegerile dupa o prezenta scazuta la vot si o apatie raspandita in jurul alegatorilor, a aparut unul dintre primele acte normative importante ale Guvernului - ordonanta de urgenta 13.
Razboiul anticoruptie este una dintre realizarile cu care tara se mandreste cel mai mult, iar protestatarii au dorit sa-si recapate reputatia, astfel ca in prima duminica dupa ce a fost anuntata OUG 13 au iesit pe strazi circa 600 de mii de oameni.
Insa romanii au inceput sa flirteze cu teorii ale conspiratiei, unii oficiali sugerand ca George Soros ar fi finantat cumva uriasa miscare antiguvernamentala. De fapt, divizarea din societatea romaneasca a devenit curand aparenta - PSD este popular in randul unui electorat mai provincial, in timp ce a infuriat populatia urbana a tarii, mai comenteaza jurnalista.
Nemtsova scrie ca Biserica Ordodoxa Romana si-a aratat sprijinul pentru Guvern, in timp ce UE si Presedintia au sustinut miscare de rezistenta. Intre timp, romanii si-au dorit sa mearga inainte si sa se departeze de trecutul comunist represiv - perioada de peste 40 de ani in care oamenii erau prea speriati pentru a protesta.
In ultimii ani, noteaza sursa citata, strada romaneasca a rasturnat guverne - cel al lui Emil Boc si cel al lui Victor Ponta. Insa umbra vechii Cortine de Fier, impusa de Rusia, a ramas deasupra tarii, umbrindu-i viitorul. Nemtsova il citeaza pe Sorin Ionita, de la Expert Forum, potrivit caruia "orice politician care spune 'sunt pro-Putin' este mort in Romania".
De fapt, nu un grup neo-guvernamental proamerican afiliat lui Soros este cel care a ajutat societatea civila romaneasca sa organizeze protestele in masa din ultimii ani, ci ceva mult mai simplu si mai vizibil, Facebook - sunt amintite astfel protestele Rosia Montana (2013) si Colectiv (2015). Cea mai mare parte a activistilor antiguvernamentali erau membri ai mai multor grupari anticoruptie de pe Facebook.
Insa demisia unui ministru nu este suficienta pentru protestatari - oamenii din Piata vor ca Liviu Dragnea sa fie condamnat pentru abuz in serviciu si ca restul Guvernului sa demisioneze, se mai arata in articolul din The Daily Beast.