Puigdemont, de la Bruxelles: se întoarce în Spania doar cu garanția unui proces corect

Dora Vulcan | 31.10.2017

Liderul catalan Carles Puigdemont a infirmat zvonurile potrivit cărora ar căuta să obțină azil politic în Belgia, pentru a scăpa de acuzațiile care i se aduc în Spania.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cu toate acestea, Puigdemont a afirmat că nu se va întoarce în Spania până când nu va primi „garanții” din partea guvernului de la Madrid.

 

„Nu voi apărea în față cetățenilor mei pe fondul unui val de violență, nu îmi doresc asta. Vrem să continuăm să lucrăm ca guvern”, a afirmat acesta. Întrebat cât timp va rămâne în Bruxelles, liderul catalan a declarat că acest lucru „depinde” și că nu se va întoarce în Spania până când nu va primi „garanția unui proces corect, cu separarea puterilor în stat”.

 

În aceste condiții, spune el, este dispus chiar să facă și închisoare pentru idealul său, cu condiția unui proces echitabil, transmite Digi 24.

 

***

 

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont se află de luni la Bruxelles pentru o reuniune cu „lideri flamanzi”, scrie cotidianul spaniol El Periodico, preluat de La Libre Belgique, o informație confirmată ulterior pentru AFP de o sursă guvernamentală spaniolă, transmite Agerpres.

 

Potrivit cotidianului El Periodico, scopul prezenței lui Puigdemont la Bruxelles este „menținerea contactelor politice”, în timp ce o altă publicație spaniolă, La Vanguardia, afirmă că liderul separatist este însoțit de alți membri ai executivului catalan destituit de guvernul central.

 

Vineri, la câteva ore după ce parlamentul catalan a proclamat în mod unilateral independența regiunii, guvernul de la Madrid a suspendat autonomia acesteia și a preluat controlul direct asupra ei, urmând ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate.

 

Carles Puigdemont și echipa sa au fost destituiți, iar vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a fost desemnată să asigure conducerea Cataloniei.

 

În urma acestor decizii alte guvernului spaniol, Theo Francken, secretar de stat belgian pentru azil și migrații, membru al partidului naționalist flamand N-VA, a semnalat că Puigdemont ar putea înainta o cerere de azil politic în Belgia. Francken s-a întrebat dacă lui Carles Puigdemont - care risca în acel moment inculparea pentru „nesupunere” și „deturnare de fonduri” - îi va putea fi asigurat un proces echitabil în Spania.

 

 

 

  • Procurorul general spaniol: acuzații de rebeliune împotriva șefilor secesioniști catalani

 

 

Procurorul general al Spaniei a anunțat luni că a cerut inculparea pentru rebeliune, răzvrătire și delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus de Carles Puigdemont, precum și a membrilor parlamentului catalan dizolvat care au votat declarația unilaterală de independență a Cataloniei, relatează agenția EFE și DPA.

 

 

 „În apărarea legii, a drepturilor cetăţenilor şi în numele interesului public, am deschis o anchetă pentru acuzaţiile de rebeliune, secesiune şi alte delicte conexe, la adresa principalilor responsabili politici ai guvernului Cataloniei, care prin faptele lor din ultimii ani au provocat o criză constituţională care a culminat cu declaraţia unilaterală de independenţă, realizată prin ignorarea totală a Constituţiei pe 27 octombrie. Se solicită, aşa cum este normal, ca toţi cei vizaţi să fie citaţi pentru declaraţii”, a declarat Jose Manuel Maza - procurorul general al Spaniei, citat de Agerpres.

 

Liderii guvernului regional din Catalonia ''au creat o criză instituțională care a culminat cu o declarație unilaterală de independență și o nesocotire totală a Constituției noastre'', a declarat procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza. Potrivit presei spaniole, el a sugerat inclusiv arestul preventiv.

 

Cererea sa va fi examinată de tribunalul Audiența Națională, care va decide asupra măsurilor judiciare ce vor fi luate împotriva lui Puigdemont și a membrilor cabinetului pe care l-a condus. În cazul membrilor parlamentului catalan, între timp dizolvat, care au votat declarația de independență se va pronunța Curtea Supremă. Liderii pro independență ar putea fi chemați apoi să depună mărturie, dacă vor fi puși sub acuzare de către instanță.

 

Dacă vor ajunge în fața instanței și vor fi găsiți vinovați, acești politicieni catalani riscă până la 30 de ani de închisoare. Duminică, guvernul spaniol a afirmat că liderul catalan Carles Puigdemont ar putea fi arestat în următoarele două luni, pentru implicarea sa în declararea independenței Cataloniei.

 

Autorităţile fac acest anunţ în contextul în care Madridul pune în aplicare măsuri în vederea preluării controlului direct asupra Cataloniei, inclusiv înlocuirea unor funcţionari civili catalani cu oficiali spanioli.

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22