Putin și Europa după Minsk

Alexandru Lazescu | 17.02.2015

Pe aceeași temă

Cedările repetate ale Occidentului, încurajante pentru Putin, nu vor avea consecințe negative doar în Ucraina, ci pentru întregul continent.

 

„La Minsk am avut de ales între rău și mai rău“, declara la CNN Arseni Iațeniuk, primul ministru la Ucrainei. Confruntate cu ofensiva trupelor „re­bele“ proruse, excelent echipate, an­trenate și sprijinite logistic de către Moscova, autoritățile de la Kiev nu aveau alternative viabile la dispoziție. În plus, în culisele diplomatice se vor­bește despre faptul că cele 17 miliarde de dolari oferite de FMI (anunțul a fost făcut chiar în ziua întâlnirii de la Minsk) nu ar mai fi fost probabil dis­ponibile, dacă Petro Poroșenko ar fi refuzat să semneze acordul. Ajunsă joi la Bruxelles, direct din capitala Be­larus, doamna Merkel se autofelicita: „Europa încearcă întotdeauna, și as­ta este și explicația succesului său, să găsească o cale de compromis“.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1300/foto_dosar_1.jpg

Vladimir Putin şi Angela Merkel la Minsk.

 

 

Ce a câştigat Putin la Minsk

 

Reacțiile din presa internațională os­cilează între accentele puternic ne­gative și o acceptare pesimistă a si­tua­ției. „Acordul de la Minsk con­sem­nează instaurarea unei satrapii ru­sești în Ucraina“, titrează Wall Street Journal. În Financial Times, Niall Ferguson scrie că de fapt nu avem de a face cu un acord, ci cu un fel de lis­tă de sarcini, făcând observația că, de­și Merkel, Hollande și Vladimir Putin au fost în centrul atenției generale, niciunul dintre ei nu a semnat de fapt nimic. Înțelegerea a fost parafată de membrii așa-zisului grup de contact: OSCE, Ucraina și rebelii proruși. Iar ea prevede, între altele, nu numai că Ucraina nu ar urma să preia controlul granițelor sale din est decât în ultima parte a anului 2015, dar și că până atunci ar trebui să reînceapă să plă­tească salariile și pensiile locuitorilor din regiunea Donbass.

 

La Minsk, Vladimir Putin a câștigat ca­­tegoric: 1) în fapt, Rusia nu se obli­gă la nimic (dacă acordul va fi în­căl­cat, cum Moscova nu contenește să spu­­nă că nu are niciun amestec în con­flict, va fi exclusiv vina rebelilor sau a ucrai­nenilor); 2) există toate pre­mizele pen­tru blocarea în con­ti­nuare a li­vră­rilor de armament către Kiev. Spre de­o­sebire de d-na Merkel, care a afir­mat în repetate rânduri că „nu vede cum, chiar și cu echi­pa­ment militar modern, ucrainenii ar putea câștiga în fața rușilor“, SUA iau în calcul această variantă, în­să proverbialele ezitări ale lui Ba­rack Obama vor tem­pera cererile in­sis­tente în acest sens, venite nu doar din partea re­pu­bli­canilor, ci și a unor democrați, pe mo­tivul că acum avem un acord, așa că nu trebuie să-l tor­pilăm. Dacă, totuși, americanii se vor decide să ofere echi­pament militar Kievului, rușii vor avea o bună ocazie să exploateze fi­sura transatlantică în folosul lor.

 

Dar de ce a dorit totuși Angela Merkel un acord în care nici ea nu crede prea mult? În primul rând, din rațiuni interne. Germanii se tem de ruși. Iar po­tențialele livrări de arme defensive Ucrainei de către americani aveau toate șansele să escaladeze conflictul. În plus, ocupată în paralel cu criza din Grecia, doamna Merkel a dorit pro­babil să se elibereze, fie și tem­po­rar, de cealaltă criză. Realitatea este că toată această confruntare cu Rusia a găsit o Europă extrem de divizată. În afara statelor din prima linie, pre­cum Polonia și țările băltice sau România, multe altele din Europa sunt deranjate în realitate de de­te­rio­rarea relațiilor cu Moscova și de im­punerea sancțiunilor.

 

Manipularea electoratului european

 

O sofisticată mașinărie de propagandă rusească operând în spațiul occidental (canale media, lideri politici, pseudo ONG-uri, oameni de afaceri, uni­ver­sitari - cea din Franța este descrisă în­tr-un dosar publicat de Libération în octombrie 2014) și o pleiadă de par­tide populiste de stânga și de dreapta, unite sub stindardul antia­meri­ca­nis­mului, desfășoară o amplă operațiune de intoxicare și manipulare a opiniei publice occidentale. Reușind să ino­culeze într-o parte semnificativă a elec­­toratului european ideea că Ucrai­na e mai degrabă o „problemă in­ternă“ a Rusiei, care nu face decât să reacționeze la expansiunea agresivă a NATO în sfera sa de influență. O aser­țiune care nu are niciun fel de fun­dament real. De fapt, din 2007 în­coace, țările NATO din Europa, adică „agresorul“, și-au redus pe ansamblu cu 20 de procente bugetele de apă­ra­re, în timp ce Moscova și l-a triplat în termeni nominali (bugetul pentru apărare și securitate a ajuns în acest an la o treime din bugetul total al Ru­siei!). Alte teme majore promovate în spațiul public urmează în mare ace­eași logică: ucrainenii nu sunt decât niște marionete ale americanilor, iar Europa este sub o ocupație de facto a Statelor Unite, de care trebuie să se elibereze construind un mecanism de securitate împreună cu Moscova. În plus, rușii încearcă să inoculeze frica, mizând pe reactivarea celebrului slo­gan de la începutul anilor ’80 din Ger­mania: „Mai bine roșu decât mort!“.

 

În acest condiții, mulți europeni spe­ră că acordul de la Minsk va readuce lu­crurile pe un făgaș normal, re­pa­rând relația cu Moscova. Puțini par să realizeze că cedările repetate din Ucraina, încurajante pentru Putin, nu vor avea consecințe negative doar în Ucraina, ci pentru întregul continent. Din rațiuni geopolitice, dar și de na­tură internă, Moscova ar putea în­cer­ca ceva similar într-una dintre țările bal­tice. Jens Stoltenberg, noul se­cre­tar general NATO, mărturisea recent că tipul de agresivitate pe care îl vede astăzi la ruși e fără precedent. „Chiar și în momentele cele mai ten­sionate din perioda Războiului Rece puteam avea cu ei un dialog prag­ma­tic pe chestiuni de securitate. Erau in­te­re­sați în stabilitate. Nu și acum.“

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22