Putin a convocat Consliul de Securitate pentru a discuta solicitările regiunilor separatiste

L. G. | 21.02.2022

Vladimir Putin a convocat luni, din nou, Consiliul de Securitate pentru „identificarea pașilor necesari, având în vedere solicitările liderilor din Donețk și Lugansk privind recunoașterea independenței”

Pe aceeași temă

Putin a declarat, înainte de a doua ședință, că „obiectivul Consiliului de Securitate de astăzi este identificarea pașilor necesari pentru Donbas, având în vedere solicitările liderilor din Donețk și Lugansk privind recunoașterea independenței”, informeză agenția Tass.

Președinții autoproclamați din Donețk și Lugansk îl roagă pe Vladimir Putin să recunoască independența celor două republici separatiste. Cei doi au înregistrat câte un mesaj video în care vorbesc despre necesitatea urgentă a recunoașterii independenței, vorbind despre „agresiunea” Ucrainei.

Reprezentantul oficial al miliției populare din Donețk, Eduard Basurin, afirmă că în Donbas se desfășoară un război și a cerut asistență financiară și militară Rusiei, potrivit Kommersant.

La rândul său, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, acuză atacuri ucrainene cu armament greu, care au provocat distrugeri în satele din apropierea liniei de demarcației. El a spus că peste 1.700 de obuze au fost trase pe teritoriul regiunii separatiste în ultima zi, susținând că „au loc lupte, inclusiv în apropierea graniței cu Rusia”.

 

Basurin a anunțat că autoritățile din regiunile separatiste consideră situația din regiune ca fiind „critică”.

 

„În primul rând, este nevoie de ajutor militar în diferite direcții, eu nu aș refuza nici ajutor moral și financiar”, a spus Basurin în timpul unei emisiuni difuzate pe canalului de Youtube Solovyov-LIVE care are peste un milion de urmăritori.

 

Denis Pușilin a descris la rândul său situația ca fiind critică și a cerut tuturor bărbaților să se prezinte la birourile militare de înregistrare și înrolare.

 

„Suntem loviți de artilerie grea, mortiere, lansatoare de grenade și tancuri. Oamenii mor. Școlile nr. 105 și nr. 56 din capitală au fost grav avariate”, a declarat Pușilin într-un comunicat oficial citat de Kommersant.

 

Pușilin a anunțat sâmbătă că a semnat decretul de mobilizare generală a populației din republica separatistă.

 

El susține în comunicatul remis luni că trupele ucrainene bombardează așezările Zaițevo, Gorlovka, Donețk, Iasînuvata, Kominternove și Dokuceaievsk și că „grupuri ucrainene de sabotaj pătrund în republică”.

 

„Facem apel la întreaga populație masculină - toți cei care sunt capabili să țină armele în mână - să vină la comisariatele militare și să-și susțină familiile, copiii, soțiile, mamele și Patria noastră”, s-a adresat șeful DPR locuitorii” a îndemnat el.

Autoritățile din regiunile separatiste acuză bombardarea unor obiective de infrastructură: termocentrale, rețeaua de alimentare cu apă din Donetk si Lugansk. Partea ucraineană vorbește de autosabotaje pentru a justifica intervenția armatei ruse.

Mai multe noduri de infrastructură critică din Donbas, estul Ucrainei, au fost distruse după ce au avut loc o serie de explozii. Serviciile secrete ucrainene spun că exploziile ar fi fost provocate chiar de separatiști, care la rândul lor spun că acestea au fost distruse după ce au fost bombardate de forțele militare ucrainene. În urmă cu câteva zile, oficialii americani și ucraineni avertizau că serviciile speicale ruse au plantat explozibil la obiective de infrastructură critică, pentru a avea un pretext al invaziei în Ucraina.

 

Locuitorii din Luganks au rămas, luni, fără curent, căldura și apă după o serie de expoziții la o termocentrala și la stația de filtrare a apei. Și în Donețk locuitorii au rămas fără apă potabilă, după o alta explozie la stația de epurare a apei.

 

Liderul autoproclamat al Republicii Lugansk a declarat stare de urgență în energie. Acesta a cerut ajutorul militar și financiar al Federației Ruse.

 

Totul în contextul în care, săptămâna trecută, președintele SUA Joe Biden avertiza în legătură cu o posibilă operațiune flase flag, din estul separatist, prin care Rusia va putea invoca motive pentru invadarea Ucrainei.

 

De asemenea, serviciile ucrainene spuneau în urmă cu câteva zile că Rusia a minat principalele puncte de infrastructură din Donețk.

 

„Serviciul de informații militare al Ucrainei are informații cu privire la minarea unui număr de obiective de infrastructură socială în Donețk de către serviciile speciale ruse pentru a le arunca în aer”, se arata în mesajul transmis pe pagina de Twitter în engleză a spionajului militar ucrainean.

 

Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE a înregistrat o creștere bruscă a intensității bombardamentelor în Donbas în ultimele zile. Pe fondul tensiunilor în creștere din regiune, autoritățile din cele două provincii separatiste au anunțat evacuarea femeilor și copiilor în Rusia. De asemenea, în Donbas a fost anunțată mobilizarea generală.

De asemenea, oficialii ruși au anunțat că trupele și polițiștii de frontieră ruși au împiedicat „sabotorii ucraineni” să încalce granița comună, potrivit posturilor TV rusești, citate de Reuters. Mai multe vehicule armate ucrainene au fost distruse în regiunea Rostov din Rusia, potrivit rapoartelor Moscovei.

 

Agenția de presă Interfax scrie că ciocnirea a avut loc luni, în jurul orei 6:00 dimineața (ora Moscovei) în regiunea Rostov, lângă granița dintre Rusia și Ucraina.

 

Polițiștii de frontieră FSB au descoperit un presupus „grup de sabotaj” din armata ucraineană și au cerut ajutor din partea districtului armatei de sud al Rusiei.

 

O unitate a armatei ruse a distrus două vehicule ale armatei ucrainene despre care se presupune că ar fi trecut granița trăgând cu arme antitanc, potrivit unui comunicat oficial remis Interfax.

 

Ucraina a negat vehement informația transmisă de Moscova. „Afirmațiile Rusiei privind dejucarea unui raid la graniță sunt «fake news»”. Kievul spune că niciun soldat ucrainean nu era în zona Rostov, unde ar fi avut loc pretinsul incident.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22