Putin a introdus cenzura totală: Până la 15 ani închisoare pentru difuzarea de „știri false”

L. G. | 05.03.2022

În urma intrării în vigoare a legii care poate trimite jurnaliștii 15 ani după gratii sau într-un lagăr de reeducare, mai multe entități media occidentale au părăsit Rusia.

Pe aceeași temă

Pe măsură ce invazia Ucrainei se intensifică și criticile la adresa Kremlinului se intensifică, Rusia a început să blocheze sau să limiteze accesul la platformele IT occidentale, inclusiv Facebook și Twitter, limitând sau blocând drastic accesul propriilor cetățeni la rețeaua mondială de internet

Introducerea cenzurii este similară cu blocarea accesului liber la internet de către China în ultimii ani și este o altă lovitură pentru existența unui internet deschis, global.

„Acesta este răspântie în istoria lumii”, a declarat Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia și director la Stanford’s International School, în timpul unui apel video de vineri cu alți experți media, referindu-se la îngrădirea libertății de exprimare în regimurile dictatoriale din secolul 21.

Totodată, autoritatea de reglementare rusă, Roskomnadzor, a anunțat oficial că blochează accesarea pe teritoriul Rusiei a paginilor Facebook, Twitter și YouTube și app stores.

Chiar și publicațiile independente rusești au fost obligate să se închidă sau să șteargă conținutul care nu corespundea cu exprimările oficiale privind războiul din Ucraina. „Cenzura s-a transformat acum în amenințări la adresa jurnaliștilor”, a scris Novoya Gazeta, ultima publicație independentă care a anunțat că șterge toate știrile despre războiul din Ucraina. În știri, jurnaliștii puneau de fiecare dată între ghilimele „operațiunea specială în Ucraina”, denumirea oficială a invadării Ucrainei, fapt ce nu a rămas neobservat de Kremlin.

Joi, autoritățile din Rusia au decis să închidă postul de radio independent din Moscova, Ecoul Moscovei, precum și canalul tv Rain.

Cele mai mari canale de știri, BBC și CNN au decis să-și suspende activitatea pe teritoriul Rusiei, urmțnd ca programele în limba rusă să fie transmise din alte țări.

Lista posturilor occidentale care și-au suspendat activitatea în Rusia:

  1. CNN

  2. CBS News

  3. Bloomberg

  4. ABC News

  5. BBC

  6. CBC

„Securitatea personalului nostru este mai presus de orice și nu suntem pregătiți să-i expunem la riscul de a fi închiși pentru că își fac munca. Îi felicit pe toți pentru curajul, determinarea și profesionalismul lor.

Rămânem angajați să prezentăm informații independente, corecte pentru oamenii din întreaga lume, inclusiv milioanele de ruși care ne urmăresc. Jurnaliștii noștri din Ucraina și din lume continuă să transmită despre invazia din Ucraina”, a anunțat vineri directorul general al BBC, Tim Davie.

Cenzura urmează să se extindă în toată societatea. Putin tocmai a amendat Codului Penal, astfel încât cei care transmit ”informații false” despre ”operațiunea specială” să poată fi condamnați până la 15 ani de închisoare. Așadar, oamenii pot primi o astfel de sentință și doar dacă pronunță război în loc de ”operațiune specială”.

De asmenea, deși Vladimir Putin nu a introdus până în prezent legea marțială, demonstrațiile din orașele rusești sunt interzise, iar poluția intervine imediat cu brutalitate pentru a-i dispersa pe manifestanți.

Liderii ruși au acuzat continuu că ”inamicii Rusiei”, precum SUA şi aliaţii săi occidentali, răspândesc informaţii false cu scopul de a semăna discordie în rândul poporul rus.

Principalele prevederi ale legii împotriva jurnaliștilor semnată de Putin:

  • pentru știri false date cu bună știință - o amendă de la 700 de mii la 1,5 milioane de ruble sau până la 3 ani într-un lagăr de reeducare.

  • pentru știri false generate de oficiali, un grup organizat, cu crearea artificială de dovezi sau motivate de ură sau dușmănie - amendă de la 3 la 5 milioane de ruble sau de la 5 la 10 ani închisoare

  • pentru știri false date cu bună știință, care au consecințe grave - de la 10 la 15 ani închisoare

  • pentru apeluri de a preveni folosirea trupelor ruse pentru a proteja interesele Rusiei, pentru a menține pacea și securitatea sau pentru discreditarea unei astfel de utilizări (dacă contravenientul a fost adus la răspundere administrativă pentru acest lucru la începutul anului) - o amendă de 100 de mii la 300 de mii de ruble sau până la 3 ani într-un lagă de reeducare.

  • pentru cereri de sancțiuni împotriva Rusiei (dacă contravenientul a fost adus la răspundere administrativă pentru aceasta la începutul anului) - o amendă de până la 500 de mii de ruble sau până la 3 ani într-o colonie penală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22