Putin a semnat decretul pentru oprirea exporturilor de gaze către cei care nu plătesc în ruble

L. G. | 31.03.2022

Decretul semnat de Putin prevede că toate țările „neprietenoase”, inclusiv România vor trebui să plătească gazul în ruble, în caz contrar va fi oprită furnizarea.

Pe aceeași temă

Pentru a putea achiziționa gazul rusesc, „țările occidentale neprietenoase” vor trebui să-și deschidă conturi în ruble în băncile rusești.

Putin a ordonat încă din 23 martie Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia, să convertească în ruble contractele pentru gaze naturale încheiate cu „țările neprietenoase”.

Ca reacție la ultimatumul lui Putin, cancelarul german Olaf Scholz a spus că plătile vor continua să fie plătite în euro sau în dolari, așa cum prevăd contractele.

„Scrie în contracte că plățile se fac euro și uneori în dolari. I-am spus clar președintelui rus că aest lucru va rămâne așa” și „companiile vor să plătească în euro și așa vor face””, a explicat Scholz, conform AFP.

Potrivit Bloomberg, Putin a declarat că a semnat un decret prin care se cere plata în ruble pentru livrările de gaze rusești, care urmează să intre în vigoare la 1 aprilie, așa cum anunțase anterior.

Conform decretului, în timp ce Rusia va continua să furnizeze gaze la volumele și la prețurile stabilite în contracte, se va cere cumpărătorilor de gaze să deschidă conturi la băncile ruse. În caz contrar, Moscova anunță că poate opri furnizarea de gaze dacă cumpărătorii nu plătesc în ruble; în plus, noi proceduri în EUR sau USD ar putea fi blocate.

„Pentru a putea cumpăra gaze naturale rusești, atunci clienții străini vor trebui să deschidă un cont în ruble la bănci rusești și să facă plățile din aceste conturi, începând de mâine”, a spus Putin într-un discurs televizat.

„Dacă plățile nu vor fi făcute în acest fel, atunci noi vom considera aceasta o incapacitate de plată din partea clienților, cu toate consecințele de rigoare. Nimeni nu ne dă nouă nimic pe gratis și nici noi nu avem de gând să facem acte de caritate – prin urmare acele contracte vor fi reziliate”, a mai spus Putin.

Impunând ceea ce mulți comentatori considerau nerealist, Putin a amenințat că exporturile vor fi stopate dacă noile cerințe nu sunt îndeplinite și a explicat că măsura este menită să crească decontările în moneda națională.

„După criza alimentară va urma un nou şi inevitabil val migrator, în principal către ţările europene”, a spus Putin.

Președintele rus a acuzat Occidentul că „ia decizii una după alta care împing economia mondială într-o criză şi conduc la distrugerea reţelelor logistice şi de producţie”.

„Această criză va conduce de asemenea la o creştere a inflaţiei globale şi la o agravare a inegalităţii, cu o reducere a bunăstării a milioane de persoane în ţările sărace (...), până la tragedia unei foamete masive”, crede liderul de la Kremlin.

Putin consideră că ţările europene „ignoră interesele propriilor cetăţeni doar pentru a le da satisfacţie stăpânilor lor de cealaltă parte a oceanului” şi „mizează pe un populism fals prin care îndeamnă oamenii să mănânce mai puţin, să se îmbrace mai gros, să facă economii cu încălzirea şi să renunţe la călătorii”.

El a mai spus că renunţarea la gazul rusesc va însemna pentru Europa „o dezindustrializare masivă şi distrugerea de locuri de muncă, concomitent cu creşterea costurilor combustibililor şi electricităţii, a cheltuielilor cu utilităţile şi scăderea drastică a nivelului de trai al cetăţenilor”.

„Acesta este preţul pe care liderii occidentali îl propun oamenilor să-l plătească pentru ambiţiile lor şi lipsa de viziune atât în politică, cât şi în economie”, a concluzionat Putin, cu referire la sancţiunile europene impuse Rusiei.

Putin susține că SUA „încearcă să profite” de pe urma actualei instabilități mondiale, însă nu menționează și că această instabilitate este, de fapt, consecința acțiunilor agresive ale Rusiei și a războiului de agresiune pe care l-a pornit împotriva țării vecine. Președintele rus a reluat, din nou, temele principale ale propagandei regimului său, acuzând SUA că „profită, așa cum au mai făcut în Primul și Al Doilea Război Mondial și în agresiunile contra Iugoslaviei, Irakului, Siriei și altele”.

Decretul lui Putin urmează unor dezvăluiri anterioare din presa rusă potrivit cărora Gazprom analizează opțiunile de oprire a livrărilor de gaz către Europa pe fondul problemelor de plată în ruble rusești.

De asemenea, mai sunt și comentariile Kremlinului care sugerează că va fi studiată ideea parlamentarilor ruși, de a cere țărilor „neprietenoase” să plătească în ruble pentru o gamă mai largă de mărfuri din Rusia, cuprinzând oțel, neferoase, îngrășăminte chimice, cereale etc.

Țările occidentale au respins, anterior, această decizie, spunând că cererea că plățile să fie făcute în ruble reprezintă încălcări ale contractele existente, care prevăd plăți în euro și dolari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22