Pe aceeași temă
Faptul ca Rusia nu este perceputa drept o democratie se intampla pentru ca nu exista un model global in acest sens, crede Vladimir Putin. El a vorbit intr-un interviu pentru tabloidul german Bild. “Ceea ce e inteles drept democratie difera de la un stat la altul”, a explicat liderul rus. Vladimir Putin a tinut sa foloseasca acest prilej pentru a vorbi despre intentiile Moscovei la nivel extern.
“Nu, nu vrem sa preluam rolul de superputere”, a afirmat Putin. “E mult prea scump si nu e necesar. Ramanem una dintre economiile conducatoare la nivel global si, cat priveste conceptul, o putere regionala”. In ce priveste complicata relatie cu Alianta Nord-Atlantica, Vladimir Putin considera ca nu Moscova a decis inghetarea legaturilor. “Rusia isi doreste sa reia colaborarea cu Alianta, motive si ocazii sunt destule. Dar e ca in viata reala: o poveste este productiva numai daca e reciproca. Daca nu vrei sa cooperezi cu noi, atunci nu o faci”, a mai spus liderul rus pentru publicatia germane.
NATO inseamna si Turcia, stat membru al Aliantei. In ce priveste relatia bilaterala Moscova-Ankara, Putin considera ca problema celor doua state nu are a face cu statutul de membru NATO al Turciei. “Turcia este membru NATO, dar nu a fost atacata. (…) Ar fi fost mai bine ca liderii turci sa isi ceara scuze pentru incident (doborarea unui avion militar rus de catre aviatia turca, la granita cu Siria – n.r.), fapt ce a fost clar o crima de razboi, in loc sa apeleze la sediul NATO”, a explicat Putin.
Cat priveste riscul escaladarii tensiunilor cu Ankara, liderul rus spera ca evenimentele din regiune “sa nu duca la conflicte militare majore. Dar daca interesele si securitatea Rusiei sunt amenintate, vom reactiona”.