Pe aceeași temă
Astfel, amiralul Sir Tony Radakin, șeful armatei britanice, care a făcut o analiză a războiului dus de Rusia în Ucraina, în cadrul unui interviu pentru The News Desk de la Talk TV, susține că Vladimir Putin este sub o presiune uriașă.
Șeful Forțelor armate din Marea Britanie a spus că el crede că Rusia este blocată într-un ”război logistic”, pentru a asigura trupelor dislocate în Ucraina rachete și alt armament, deoarece de la începutul invaziei în 24 februarie s-au utilizat mult mai multe decât s-a anticipat, relatează revista Mirror
Referindu-se la Putin, Sir Tony Radakin a afirmat că „potențial el are o problemă, deoarece rata cheltuielilor și duritatea luptei este total diferită de cea pe care a perceput-o pe 24 februarie.
Cred că acolo au loc mai multe războaie. Există un război tactic, unul geografic, în Ucraina. Și unul logistic, în ceea ce privește modul în care este menținută rata cheltuielilor”.
Amiralul a explicat faptul că Rusia și-a pierdut un sfert din forțele sale în Ucraina, iar acum ea se zbate pe câmpul de luptă cheie din regiunea Donbas, din estul țării.
”Vorbim de un impact grav asupra forțelor lor armate. 25% din forțele lor au fost eliminate – fie prin uciderea militarilor, fie prin distrugerea batalioanelor lor tactice. Vedem, de asemenea, în fiecare zi, cum Rusia se luptă să-și coordoneze forțele sale aeriene cu cele terestre și să aibă ceea ce noi numim o campanie modernă, care să reușească un progres”, a spus șeful armatei britanice.
El a subliniat faptul că Vladimir Putin se află sub o ”presiune incredibilă” din punct de vedere politic și militar pentru a-și asigura victoria în Donbas, iar asta ar fi greu de realizat.
Peste 2.000 de lansări de rachete
La rândul lui, jurnalistul Hristo Grozev, care conduce grupul internațional de investigații Bellingcat, a dezvăluit că Rusia a folosit deja o mare parte din rezervele sale de rachete în cele peste două luni de război în Ucraina.
E spune că Rusia se confruntă cu o mare lipsă de personal, de militari bine instruiți care sunt capabili să opereze lansatoarele de rachete.
”Sper că Ucraina elaborează planuri nu doar în domeniul ostilităților, ci și în acest domeniu, pentru că nu sunt mulți oameni care controlează aceste rachete. Și, oriunde s-ar afla, sunt sigur că armata ucraineană cunoaște locațiile și desfășoară acolo acțiuni operaționale”, a spus jurnalistul într-un interviu, potrivit Obozrevatel.
Grozev a dezvăluit că rezervele de rachete ale Rusiei s-au redus semnificativ după mai bine de două luni de război în Ucraina, cu 40%-80% de la începutul invaziei pe 24 februarie. Aceasta se poate observa și din reducerea numărului de lovituri cu rachete asupra orașelor și instalaților militare din Ucraina.
Potrivit sursei citate, până în prezent, Federația Rusă a lansat 2014 rachete în toată Ucraina. Pentru a efectua bombardamentele aeriene, avioanele inamice au zburat în spațiul aerian ucrainean de 2.682 de ori.
Potrivit calculelor lui, Rusia a tras cu 2014 de rachete de la începutul invaziei iar aviația rusă a efectuat 2.682 de misiuni de bombardament pe teritoriul ucrainean.
De asemenea, cel puțin 631 de rachete au fost lansate din Belarus în Ucraina.
Cel mai scump război
Pe 28 aprilie, Forbes a publicat, de asemenea, estimări care susţin că Moscova a cheltuit 7,5 miliarde de dolari pe rachete în cele 62 de zile de război la acea vreme. Aceasta înseamnă că o zi de atacuri cu rachete îl costă pe Putin aproximativ 120 de milioane de dolari.
Un alt element important de cheltuieli este combustibilul. Cel mai mult este „devorat” de tancurile ruseşti cu rezervoarele lor de 1100 de litri. Astfel, Focus estimează că Moscova trebuie să cheltuiască 6,3 milioane de dolari pe zi pentru a alimenta toate cele 5.700 de tancuri. Aviaţia militară rusă are nevoie chiar de mult combustibil. Forţele aeriene ruse efectuează aproximativ 200 de ieşiri zilnic. La mijlocul lunii martie, numărul lor a crescut la aproape 300.
Având în vedere faptul că un zbor necesită între 4 şi 10 tone de combustibil, se poate presupune că Rusia cheltuieşte 2,3 milioane de dolari pentru asta în fiecare zi. Toate celelalte vehicule de luptă ruseşti folosesc aproximativ 5,9 milioane de litri de combustibil. Prin urmare, Rusia cheltuieşte numai pe combustibil aproximativ 15,5 milioane de dolari zilnic.
Adunând toate cheltuielile pentru alimentarea mașinii de răboi revista germană Focus a ajuns la concluzia că prețul maxim final al unei zile de agresiune s-ar putea ridica la 993,7 milioane de dolari. Dar acesta este preţul maxim. Desigur, nu orice piesă de artilerie trage şi nici fiecare tanc nu consumă fără milă combustibil în fiecare zi .
Focus estimează că costul real pe zi al războiului împotriva Ucrainei este de aproximativ 534,5 milioane de dolari. Totuşi, este evident că nici declaraţiile despre un miliard de dolari apărute în pres nu sunt luate din neant. Există câteva zile în care bătăliile au fost deosebit de grele şi de amploare. În acelaşi timp, o jumătate de miliard de dolari de cheltuieli zilnice este o estimare destul de realistă şi face din invazia Ucrainei de către Putin cel mai scump război din toate timpurile.