Pe aceeași temă
Afirmația îi aparține senatorului american John McCain. Fost candidat prezidențial republican și președinte al Comitetului pentru Servicii Armate din Senatul SUA, John McCain a fost unul dintre cei mai duri critici ai regimului Putin. În ultimii ani, senatorul s-a remarcat cu un discurs în tușe dure la adresa Federației Ruse. El e cel care a susținut înarmarea directă a Ucrainei de către Statele Unite. Tot John McCain e cel care, în 2014, la scurt timp după izbucnirea crizei din Ucraina, s-a referit la Rusia ca la o “benzinărie mafiotă cu pretenții de țară”.
Iar acum, republicanul reconfirmă atitudinea față de Moscova. “Domnul Putin nu e interesat în a fi partenerul nostru”, a spus senatorul duminică, pe fondul acordului atins vineri de marile puteri pentru încetarea temporară a focului în Siria, acord perceput drept o victorie tactică a Kremlinului și care “permite ca asaltul asupra Alep să continue pentru încă o săptămână”. Acordul e criticat pentru că “cere grupurilor de opoziție să înceteze lupta, dar permite Rusiei să continue bombardarea teroriștilor, care insistă a fi toată lumea, inclusiv civili”, a precizat McCain, potrivit Politico.
Senatorul american a adăugat, în context: “Am mai văzut această mutare, în Ucraina: Rusia presează avantaje pe cale militară, creează noi factori la sol, folosește livrarea ajutorului umanitar drept monedă de schimb, negociază un acord pentru a securiza căștigurile de război, iar apoi alege când să reia luptele".
Cât despre Vladimir Putin: “Vrea să exacerbeze criza refugiaților și să o folosească drept armă pentru a divide alianța transatlantică și a submina proiectul european. Singurul lucru care s-a schimbat la ambițiile domnului Putin e că apetitul său crește în timp ce mănâncă”, a spus John McCain.
Marile puteri au căzut de acord, vinerea trecută, pentru încetarea ostilităților în Siria. Acordul ar urma să intre în vigoare într-o săptămână și are în vedere asigurarea accesului umanitar rapid în orașele siriene aflate sub asediu pentru o lungă perioadă. Totuși, discuțiile nu au atins un numitor comun în privința încetării complete a focului sau a bombardamentelor lansate de aviația rusă.