Putin, in Crimeea, unde va conduce o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei

Dora Vulcan | 19.08.2016

Presedintele rus Vladimir Putin a ajuns vineri in Crimeea, unde urmeaza sa conduca o sedinta a Consiliului de Securitate al Rusiei, dupa recentul puseu de tensiuni dintre Moscova si Kiev legat de peninsula ucraineana anexata ilegal in 2014, scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Vladimir Putin va conduce aceasta reuniune si va vizita un forum dedicat tineretului rus, au precizat agentiile rusesti de presa, in conditiile in care Rusia acuza Ucraina ca vrea sa destabilizeze Crimeea dupa ce a pregatit "acte teroriste", infromeaza Hotnews.

 

Durata vizitei presedintelui rus in Crimeea, a cincea de la anexare, nu a fost precizata. De saptamana trecuta, Crimeea este in centrul unui acces brusc de tensiuni intre Ucraina  si Rusia. 

 

Serviciile secrete rusesti (FSB) au afirmat ca au dejucat atentate ale unor "sabotori teroristi" ucraineni in urma unor confruntari in care si-au pierdut viata un agent FSB si un militar rus.

 

Drept raspuns, Ucraina si-a plasat trupele in stare de alerta rosie de-a lungul liniei de demarcatie cu Crimeea precum si in estul tarii. Kievul respinge acuzatiile Moscovei si denunta un "pretext pentru noi amenintari militare" rusesti.

 

In cadrul precedentei reuniuni a Consiliului de Securitate, care a avut loc in 11 august, au fost discutate, potrivit Kremlinului, "masuri suplimentare" care sa vizeze "asigurarea securitatii cetatenilor si infrastructurilor vitale din Crimeea".

 

Moscova a anunta de asemenea ca a amplasat sisteme de aparare antiaeriana de ultimul tip S-400 in Crimeea, care adapostea deja mai multe baze militare rusesti.

 

In ultima vreme au avut loc si mai multe manevre militare in Transnistria, regiunea separatista a Republicii Moldova.

 

 

***Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a afirmat joi ca nu exclude o invazie ruseasca "la scara mare", in conditiile in care tensiunile dintre cei doi vecini s-au exacerbat din nou in ultima perioada in jurul peninsulei Crimeea anexata de Rusia, scrie AFP. Rebelii pro-rusi "au sporit considerabil numarul de tiruri impotriva pozitiilor noastre in estul tarii", a declarat Poroshenko.

 

"Posibilitatea unei escaladari a conflictului ramane foarte mare. Si nu excludem o invazie rusa la scara mare. Suntem pregatiti", a adaugat el, potrivit imaginilor transmise de televiziunile rusesti.

 

Ucraina este prada in ultimii doi ani unui conflict intre fortele armate si separatisti prorusi sustinuti militari si logistic de Rusia. Acest conflict s-a soldat cu peste 9.500 de morti. In ciuda instaurarii mai multor armistitii, confruntari sangeroase au loc in mod regulat pe linia frontului. Recent, tensiunea a crescut din nou. Moscova a sustinut ca a dejucat in Crimeea atentate in spatele carora s-ar fi aflat Kievul. Acuzatiile rusesti au determinat o intarire a dispozitivelor militare de ambele parti.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22