Putin interzice exporturile de petrol către țările care impun un plafon de preț

L. G. | 28.12.2022

Vladimir Putin a semnat decretul care interzice exportul de țiței și produse petroliere, de la 1 februarie 2023, timp de cinci luni, către țările care au convenit să plafoneze prețul la 60 dolari/baril.

Pe aceeași temă

Statele membre G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit luna aceasta să impună o limită a prețului pentru prețul petrolului rusesc de 60 de dolari pe baril, măsură în vigoare din 5 aprilie, ca răspuns la „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina, relatează Reuters.

Plafonul impus este aproape de prețul actual al petrolului rusesc, dar cu mult sub prețul excepțional de care a beneficiat Rusia pe parcursul acestui an, ceea ce a ajutat-o să compenseze din impactul sancțiunilor financiare impuse Moscovei.

Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, iar o reducere majoră a livrărilor va avea consecințe de mare amplitudine pentru aprovizionarea globală cu energie.

Decretul, publicat pe un portal guvernamental și pe site-ul Kremlinului, a fost prezentat ca un răspuns direct la „acțiuni neprietenoase și neconforme cu dreptul internațional din partea Statelor Unite și a aliaților săi precum și a organizațiilor internaționale care li se alătură”.

„Livrările de petrol și produse petroliere rusești către entități și persoane fizice străine sunt interzise, în cazul în care, în contractele pentru aceste livrări se prevede, în mod direct sau indirect, utilizarea unui mecanism de fixare a prețului maxim”, se arată în decret, referindu-se în mod specific la Statele Unite și alte state străine care au impus plafonul de preț.

„Interdicția stabilită se aplică tuturor etapelor de aprovizionare până la cumpărătorul final”.

Decretul, care include o clauză care îi permite lui Putin să anuleze interdicția în cazuri speciale, spune: „Această dispoziție (...) intră în vigoare la 1 februarie 2023 și se aplică până la 1 iulie 2023”.

Exporturile de țiței vor fi interzise din 1 februarie, însa data interzicerii exporturilor produselor petroliere

Deficit bugetar în creștere

Plafonarea prețului, nefolosită nici în timpul Războiului Rece dintre Occident și Uniunea Sovietică, vizează reducerea veniturilor statului rus.

Unii analiști consideră că plafonul va avea un impact redus pe termen scurt asupra veniturilor din petrol pe care Moscova le câștigă în prezent.

Cu toate acestea, ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a declarat marți că deficitul bugetar al Rusiei ar putea fi mai mare de 2% din PIB prognozat pentru 2023, limitarea prețului petrolului reducând veniturile din export, un obstacol fiscal suplimentar pentru Moscova, deoarece cheltuiește masiv pentru susținerea campaniei militare din Ucraina.

Oficiali de la Moscova au avertizat în mod repetat că Rusia nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident în contextul în care Putin afirmă că exporturile energetice rusești vor fi redirecționate către Asia, o afirmație față de care experții din domeniu și-au exprimat scepticismul.

Rusia a acumulat în secret o flotă de peste 100 de petroliere vechi pentru a putea ocoli restricțiile occidentale privind vânzările de petrol.

Se așteaptă ca măsurile punitive ale UE și G7 să taie accesul Moscovei la o mare parte a flotei mondiale de petroliere, deoarece asigurătorii nu vor mai putea garanta pentru navele care transportă petrol rusesc - indiferent de destinația lor - decât dacă acesta este vândut în cadrul sistemului de plafonare a prețurilor.

Petrolul rusesc tip Ural s-a tranzacționat marți la peste 56 de dolari pe baril, dar sub nivelul plafonului de preț.

Țițeiul Brent a evoluat puțin rapid la anunțul făcut de Rusia și a crescut cu 1,4% la 85,1 dolari pe baril.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22