Pe aceeași temă
Președintele rus, Vladimir Putin, se referă la două solicitări făcute de Moscova: promisiunea că Ucraina nu va adera la Alianța Nord-Atlantică și că se va limita desfășurarea de trupe și echipamente militare în țările care formează flancul estic al NATO.
Putin a mai spus că este greșit să i se permită unei țări să își crească securitatea în detrimentul altui stat.
Totodată, liderul de la Kremlin acuză SUA că vor să controleze Rusia și că se folosește de Ucraina pentru a face asta, iar lansatoarele de rachete din România și Polonia sunt o amenințare pentru Moscova.
El a acuzat voalat SUA că încearcă să „atragă” Rusia în război, astfel încât să impună sancțiuni Moscovei.
Președintele rus a reiterat poziţia Rusiei conform căreia orice posibilă apartenenţă a Ucrainei la NATO ”ar submina securitatea Rusiei”.
”Să ne imaginăm că Ucraina este membră NATO şi începe aceste operaţiuni militare. Ar trebui să intrăm în război cu blocul NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu”, a spus el, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, Putin a spus că speră ca dialogul cu privire la Ucraina vor continua, dar că trebuie găsită o cale pentru a proteja securitatea tuturor.
Putin a mai spus că va discuta criza ucraineană și cu președintele francez, Emmanuel Macron, când acesta va vizita Moscova.
La rândul său, premierul Viktor Orban a declarat cu acest prilej că politica sancțiunilor este un instrument „sortit eșecului”. Declarația liderului maghiar vine în contextul în care statele occidentale, în principal SUA și Marea Britanie, au anunțat impunerea de sancțiuni dure dacă Rusia va invada Ucraina.
El adăugat că statele UE sunt unite și nimeni nu dorește escaladarea conflictului cu Rusia. Deși majoritatea statelor nu-l acceptă pe Orban ca ambasador al UE, mesajul liderului maghiar este foarte apropiat realității, comentează The Guardian.
Premierul ungar Viktor Orban, a mai spus după ore de discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, că diferențele dintre pozițiile Rusiei și ale membrilor NATO cu privire la criza Ucraina-Rusia sunt semnificative, dar „pot fi rezolvate”.
„M-am convins astăzi că diferențele de poziții existente pot fi rezolvate și că este posibilă semnarea unui acord care să garanteze pacea, securitatea Rusiei și acceptabil și pentru statele membre NATO”, a spus Orban în conferința de presă.
Context
Washingtonul și NATO au răspuns în scris săptămâna trecută garanțiilor de securitate cerute de Moscova în contextul tensiunilor de la granița cu Ucraina.
NATO refuză să renunțe la dreptul de adeziune al noilor membri și „se pregătește pentru ce e mai rău”, a declarat miercurea trecută secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în timp ce a prezentat răspunsul său scris la cererile Rusiei de neextindere a alianței în Ucraina și de retragere a forțelor din Europa de Est. Stoltenberg a avertizat totodată că Rusia continuă consolidarea militară în apropierea Ucrainei, cu mii de trupe suplimentare și arme moderne dislocate în Belarus
„Am arătat clar că ne angajăm să menținem și să apărăm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul statelor de a-și alege propriile aranjamente și alianțe de securitate”, a declarat pentru presă Antony Blinken, anunțând livrarea răspunsului american la solicitările Rusiei.
„Solicităm încă o dată Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO crede ferm că tensiunile și dezacordurile trebuie rezolvate prin dialog și diplomație”, a afirmat și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, cu privire la răspunsul transmis de Alianța Nord-Atlantică.
Kremlinul a transmis ulterior că Occidentul nu a abordat principalele revendicări de securitate pe care le-a abordat, dar că menține deschisă calea dialogului.