Pe aceeași temă
Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut marţi că miza campaniei militare în Ucraina este însăşi existenţa Rusiei ca stat, şi că economia acesteia din urmă a făcut faţă sancţiunilor occidentale impuse în urmă cu un an după declanşarea invaziei asupra Ucrainei, dar a admis că pe termen mediu aceste sancţiuni pot fi un pericol, transmit agenţiile Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
Liderul de la Kremlin a făcut aceste declarații în timpul vizitei la o fabrică de aviație din Bureația, aflată la aproximativ 4.400 de kilometri de Moscova.
Putin și-a reluat acuzațiile că Occidentul este hotărât să divizeze Rusia și că folosește Ucraina ca instrument de război împotriva Moscovei, pentru a-i provoca o „înfrângere strategică”.
„Pentru noi, aceasta nu este o sarcină geopolitică, ci o sarcină de supraviețuire a statalității ruse, creând condiții pentru dezvoltarea viitoare a țării și a copiilor noștri”, a susținut președintele Rusiei.
Răspunzând unei întrebări, Vladimir Putin a susținut că prin impunerea sancțiunilor în urma invaziei în Ucraina „inamicul” se aștepta ca fabricile din Rusia să se oprească, ca sistemul financiar să cadă, șomajul să crească, lumea să iasă în stradă, iar Moscova „să se prăbușească”.
„Acest lucru nu s-a întâmplat. S-a dovedit, pentru mulți dintre noi, și cu atât mai mult pentru țările occidentale, că bazele fundamentale ale stabilității Rusiei sunt mult mai puternice decât credea cineva”, a mai susținut președintele Rusiei, citat de Reuters.
„Ne-am crescut suveranitatea economică de câteva ori. La urma urmei, pe ce a mizat inamicul nostru? Că vom intra în colaps în 2-3 săptămâni sau într-o lună (…) Asta nu s-a întâmplat. S-a dovedit, pentru mulţi dintre noi, şi chiar şi mai mult pentru ţările occidentale, că fundamentele esenţiale ale stabilităţii Rusiei sunt mult mai puternice decât oricine ar fi crezut”, a apreciat Putin. „Au sperat că PIB-ul nostru va scădea cu 20% sau mai mult. Nu a fost deloc aşa. Avem o scădere, dar nu de 20%, ci de 2,1%”, a semnalat el.
Totuşi, Putin a recunoscut pericolul pe termen lung al sancţiunilor occidentale. „Da, trebuie să recunoaştem că aceia care ne doresc răul speră să ne provoace probleme pe termen mediu. Într-adevăr, acest pericol există. Suntem conştienţi de el”, a admis liderul de la Kremlin.
Cât despre Ucraina, el a insistat că Rusia a încercat decenii la rând să menţină relaţii bune cu această ţară, dar „totul s-a schimbat în 2014”, odată cu „lovitura de stat instigată de Occident”.
La un an de la invazia în Ucraina, Vladimir Putin s-a adresat camerelor reunite ale Adunării Federale printr-un discurs halucinant în care a susținut că țările occidentale sunt cele care „au început conflictul”, Rusia fiind nevoită „să folosească forţa pentru a-l opri”. El a susținut că nivelul de pregătire a forţelor nucleare este de 91%, cerând ca toate celelalte forțe ale armatei să ajungă la acest nivel de pregătire. „Avem echipamente mai bune ca în Vest, trebuie să le producem la scară largă”, a clamat președintele Rusiei.