Pe aceeași temă
„Cred că acționăm în direcția corectă, ne apărăm interesele naționale, interesele cetățenilor noștri, ale poporului nostru. Și nu avem altă opțiune decât să ne protejăm cetățenii", a spus Putin într-un interviu difuzat de televiziunea de stat Rossia TV.
Din punctul de vedere al Moscovei, un semnal de „seriozitate” al Ucrainei în privința discuțiilor ar depinde probabil de disponibilitatea Kievului de a face compromisuri în privința unor cedări teritoriale, în special în ceea ce privește Donbasul din estul țării. În plus, ucrainenii ar trebui probabil să recunoască controlul rusesc asupra Crimeei.
🇷🇺⚔️🇺🇦Putin: "We simply have no other choice but to protect our citizens. But we are ready to negotiate with all the participants in this process about acceptable solutions, but that's their business - it's not us who refuse to negotiate, but they." pic.twitter.com/P9jYXnAvik
— AZ 🛰🌏🌍🌎 (@AZgeopolitics) December 25, 2022
Cu toate acestea, președintele Zelensky, în discursul său de miercurea trecută în fața Congresului american, a promis o „victorie absolută” în fața Rusiei și a respins vehement în ultimul timp orice discuție despre renunțarea teritoriului ca un neîncepător, mai ales că contraofensiva ucraineană din ultimele luni a înregistrat succese semnificative.
În interviul de duminică, Putin a continuat să acuze SUA și NATO că duc un război „proxy” folosindu-se de Ucraina. El a mai spus că Occidentul încearcă să „fărâmițeze” Rusia.
„Să unificăm poporul rus”
„În centrul tuturor se află politica oponenților noștri geopolitici, care urmăresc să spulbere Rusia, Rusia istorică”, a spus Putin. „Întotdeauna au încercat să «dividă și să cucerească»... Scopul nostru este altul – să unificăm poporul rus”.
Vineri, Departamentul de Stat al SUA a comunicat că Putin „recunoaște cu întârziere realitatea”, având în vedere că înainte cu o zi a folosit pentru prima dată cuvântul „război” pentru a descrie acțiunile Rusiei în Ucraina. Putin a spus în conferința de presă de joi: „Scopul nostru nu este să alimentăm motorul unui conflict militar, ci, dimpotrivă, să punem capăt acestui război”, adăugând că „Asta este ceea ce ne străduim”.
Moscova a afirmat cu insistență că este deschisă la negocieri, dar Kievul și aliații săi suspectează că afirmațiile lui Putin sunt o stratagemă pentru a câștiga timp după o serie de înfrângeri și retrageri ale trupelor rusești de pe linia frontului.
Președintele rus a declarat joi că Moscova „se va strădui” să pună capăt războiului și că acest lucru va implica în mod inevitabil „un fel de negocieri pe cale diplomatică”. Comentariile sale au fost făcute la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a vizitat SUA.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat că Putin „nu a demonstrat absolut niciun indiciu că este dispus să negocieze” un sfârșit al războiului. „Dimpotrivă”, a spus Kirby, adăugând:
”Tot ceea ce face pe teren și în aer denotă un om care vrea să continue să exercite violența asupra poporului ucrainean”.
„Rusia nu vrea negocieri”
Moscova nu este interesată de nicio negociere întrucât continuă „să ucidă cetăţeni" şi nu caută decât „să fugă de responsabilitate", a declarat duminică unul dintre principalii consilieri ai preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, denunţând afirmația anterioară a şefului statului rus, Vladimir Putin, care s-a declarat „pregătit să negocieze cu toţi participanţii la conflict", informează Agerpres.
„Putin trebuie să revină la realitate. Rusia a atacat de una singură Ucraina şi ucide cetăţeni. Nu există alte «ţări, motive, geopolitică». Rusia nu vrea negocieri, dar încearcă să fugă de responsabilitate. Acest lucru este evident. Prin urmare ne îndreptăm spre tribunal", a reacţionat Mihailo Podoliak pe Twitter.
Principalul consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski se exprimase cu câteva ore mai devreme cu privire la ultimul atac rusesc asupra oraşului Herson în Ajunul Crăciunului, soldat cu 16 morţi şi zeci de răniţi, criticându-i pe cei care susţin aşa-zisele iniţiţiative de pace ale Kremlinului.
„Le voi reaminti celor care propun să se ţină cont de iniţiativele de «pace» ale lui Putin că chiar în acest moment Rusia «negociază», ucigând locuitorii din Herson, nimicind Bahmut, distrugând reţelele energetice din Kiev şi Odesa, torturând civili la Melitopol... Rusia vrea să ucidă în deplină impunitate", a scris el pe Twitter.
Comentarii 1
Ioan-Vlad Nicolau - 12-26-2022
Despre un om care-n drumul lui calcă din strachină-n strachină şi din groapă-n hârtoapă neiertînd niciuna, care între timp face decalaraţii adacadabrante, lipsite de orice substanţă şi bun simţ, sau minţind de îngheaţă apele, dar care în acelaşi timp pare a nu observa sub nici un fel de formă că realitatea-i cu totul alta, decât aşa cum crede el că este, se spunea şi se spune că ori e tâmpit d-al binelea, ori că numa‘ se preface! La fel se poate spune despre Putinul nostru acuma, când face brusc o întoarce spectaculoasă ca la Ploieşti. Face declaraţii cu propuneri de pace, declaraţii pe care care numai cu câteva zile mai înainte nici nu vroia să audă. Acuma când pînă şi el însăşi care numise încă de la-nceput imensa porcărie provocată de el însăşi o ”banală intervenţie militară” şi care a continuat s-o numească aşa până mai ieri, iată că acuma o numeşte dintr-odată “război” şi vrea pace! Şi asta cu toate că întreaga lume, tot de la început ştiuse, o declarase, protestase şi condamnase porcăria făcută de către Putin personal, nu numai Ucrainei, nu numai Europei, ci întregii lumi, numeşte şi a numit cea ce a provocat demenţa unui singur om, război evident, curat, ne declarat şi neprovocat. O astfel de “chestie” ne mai auzită, ne mai pomenită şi inadmisibilă din punct de vedere istoric, moral şi juridic, împotriva oricăror reguli, legi, convenţii şi tratate internaţionale. O astfel de provocare inadmisibilă aruncată cu neruşinare în obrazul întregii lumii ca un scuipat infect, gros şi puturos, nu poate să se termine aşa cum ar vrea să creadă Putin în inconştienţa-i monumentală cu victoria lui Putin şi nici măcar bine sau binişor pentru Rusia. Acest om trebuie să suporte ca niciun alt om în istorie şi în lume consecinţele. Să-şi dea seama că va trebui să plătească oalele sparte de către el cu acceptul şi complicitatea poporului rus, consecinţele uriaşei crime produse lumii. El şi Rusia, vor trebui să plătească Ucrainei, Europei, lumii întregi, nişte datorii monstruoase, nişte sume inimaginabil de mari, depăşind posibilităţile unei ţări şi aşa economic trântită la pământ, cu mult peste probabilitatea şi posibilitatea continuării vieţii în mijlocul unei societăţi civilizate!
Răspunde