Putin: Rusia se retrage din tratatul nuclear New START încheiat cu SUA

L. G. | 21.02.2023

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a spus în discursul, susținut în fața parlamentarilor de la Moscova, că Rusia îşi suspendă participarea din tratatul New START pe care îl au cu Statele Unite.

Pe aceeași temă

Anunțul a fost făcut de Putin spre finalul discursului de marți care a durat aproape două ore.

„SUA și NATO spun direct că scopul lor este înfrângerea strategică a Rusiei. În condiţiile astea, ar vrea să vină cu inspecţii la obiectivele noastre militare strategice?”, a întrebat retoric liderul de la Kremlin.

„NATO are mai multe state nucleare - Franţa, Marea Britanie. Nu avem voie să nu ţinem cont de asta. Acordul din 2010 privind armele strategice este uitat, SUA s-au retras din el, relaţiile noastre s-au degradat”, a continuat Putin.

Liderul rus a reluat apoi discursul acuzator la adresa SUA, sugerând că Washingtonul vrea să strice ordinea mondială. „SUA s-a apucat de refacerea lumii, după destrămarea URSS, şi au început să refacă arhitectura relaţiilor internaţionale de după cel de al Doilea Război Mondial.

SUA urmăresc să-şi consolideze dominaţia globală după destrămarea URSS, punând la cale un şir de războaie. Este inadmisibil că SUA recroiesc lumea aşa cum vor, aşa cum reiese din propriile interese”, a spus Putin.

„Sunt nevoit să declar că Rusia îşi încetează participarea în Acordul privind armamentele strategice. Rusia nu iese din acord, ci îşi suspendă participarea”, anunţă în final Vladimir Putin.

El susţine că în SUA expiră valabilitatea unor focoase nucleare şi acuză Washingtonul că vrea să facă teste cu armament real. „Dacă SUA o vor face, o vom face şi noi. Nu o vom face primii, dar vom replica imediat”, a spus Putin în încheierea discursului său, care a durat circa o oră şi 45 de minute.

„O decizie nefericită și iresponsabilă”

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că decizia Rusiei de a suspenda participarea la tratatul New START este „profund nefericită și iresponsabilă”, transmite CNN.

Administrația Biden rămâne pregătită să vorbească despre tratatul privind armele nucleare „în orice moment cu Rusia, indiferent de orice altceva se întâmplă în lume”, a afirmat el.

„Vom urmări cu atenție pentru a vedea ce face de fapt Rusia”, a adăugat el, precizând că SUA se vor asigura că „adoptă o poziție adecvată pentru securitatea țării noastre și a aliaților noștri”.

„Rusia se pregătește de război”

„Cred că este important să continuăm să acționăm în mod responsabil în acest domeniu, este, de asemenea, un lucru pe care restul lumii îl așteaptă de la noi”, a spus Blinken.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la Bruxelles că regretă decizia anunțată de Putin de a suspenda participarea Rusiei la acordul New Start privind dezarmarea nucleară. „Rusia nu se pregătește pentru pace, ci pentru mai mult război”, a spus Stoltenberg.

Ultima dată Putin s-a adresat parlamentului în 2021, iar acum a fost pentru prima dată de la începutul războiului, în urmă cu aproape un an, când a venit într-un cadru solemn şi a anunţat noile presupuse direcţii ale ţării.

Tratatul inițial fusese semnat în 1991

Anunțul privind suspendarea tratatului New START vine la peste un an după ce Moscova semnase o prelungire a lui cu încă cinci ani și după ce, în luna agust, SUA au acuzat Rusia de încălcare prevederilor din tratat, interzicând inspecțiile părții americane la fața locului. În replică și Washingtonul a blocat posibilitatea inspectorilor ruși de a face același lucru pe teritoriul american.

La acea vreme Rusia se plânsese că de fapt SUA au fost cele care „privează Federația Rusă de dreptul de a efectua inspecții pe teritoriul american”.

„Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii că paritatea strategică globală poate fi încălcată”, a spus Putin despre New START în discursul rostit marți la Moscova.

În martie 2021, cele două părți au reînnoit New START pentru o perioadă de cinci ani, cu valabilitate până în februarie 2026 dacă nu va fi prelungit - o probabilitate din ce în ce mai mare, având în vedere că relațiile dintre SUA și Rusia s-au deteriorat rapid în timpul războiului din Ucraina, astfel încât sunt aproape de punctul de rupere completă. Dar această nouă declarație a lui Putin pare a fi ultimul cui bătut în coșciugul tratatului a cărui soartă era extrem de incertă în condițiile date.

Tratatul urmărește să limiteze și să reducă armele nucleare ale ambelor părți, stabilind o limită de cel mult 1.550 de focoase dislocate și 700 de rachete balistice. START I a fost semnat în 1991, iar New START a fost semnat sub administrațiile Obama și Medvedev în 2010 ca un acord succesor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22