Putin se deplasează în Belarus pentru discuții cu cel mai bun aliat al său, Alexander Lukașenko

L. G. | 19.12.2022

Vladimir Putin efectuează o vizită luni la Minsk, Kievul temându-se că îl presează pe președintele belarus Alexander Lukașenko să se alăture trupelor ruse pentru o nouă ofensivă împotriva Ucrainei.

Pe aceeași temă

Președintele rus care a fost nevoit să-și retragă trupele din nordul, nord-estul și sudul Ucrainei a discutat vineri cu comandanții „operațiunii speciale” pentru a programa următorii pași, relatează Reuters.

Deplasarea lui Putin la Minsk pentru discuții cu aliatul său Lukașenko va fi prima din ultimii trei ani – efectuată înainte de pandemie și de valul de proteste din Belarus în 2020, pe care Lukașenko le-a anihilat cu sprijinul puternic din partea Kremlinului.

„În timpul (acestor discuții) vor încerca să găsească soluții pentru agresiunea ulterioară împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate din Belarus în operațiunea împotriva Ucrainei, a declarat comandantul forțelor armate ucrainene Serhiy Nayev.

Generalul din armata ucraineană Valeri Zalujni a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește un contingent nou de 200.000 de soldați pentru declanșarea unei ofensive majore din est ori sud sau chiar din Belarus poate chiar din luna ianuarie, dar cel mai probabil în primăvară.

A existat o activitate militară constantă a forțelor armate ale Rusiei și Belarusului în ultimele luni de zile pe teritoriul Belarusului, un aliat apropiat al Kremlinului pe care trupele Moscovei l-au folosit ca rampă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra Kievului în februarie.

Moscova și Minsk au înființat o unitate militară regională comună în Belarus și au organizat numeroase exerciții și manevre comune. Trei avioane de luptă și o aeronavă de avertizare timpurie și control au fost trimise în Belarus săptămâna trecută.

Diplomații străini spun că Lukașenko, un paria pentru Occident, care se bazează foarte mult pe sprijinul rusesc, înțelege că ar fi un pas profund nepopular pentru populație dacă va trimite propriile trupe să lupte în Ucraina de partea Rusiei.

Unii analiști militari văd manevrele ca pe o modalitate pentru a determina Ucraina să angajeze forțe în nord, astfel încât să fie mai expusă atacurilor rusești din alte zone ale țării. Dar a existat și o avalanșă de activitate politică.

Vizita lui Putin a fost anunțată vineri, după o călătorie surpriză în Belarus, la 3 decembrie, a ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, care a semnat un acord cu omologul său belarus, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite.

În plus, ministrul belarus de externe Vladimir Makei, unul dintre puținii oficiali din guvernul lui Lukașenko cu relații cu Occidentul, a murit subit la sfârșitul lunii trecute. Nu a fost anunțată cauza oficială a decesului până acum.

Lukașenko a declarat că vor purta discuții cu Putin cu privire la un efort îndelungat de integrare a țărilor lor într-un stat unional supranațional. Discuțiile durează de ani de zile și sunt văzute de opoziția din Belarus ca un cal troian pentru o anexare pe furiș a țării lor de către Rusia.

La o ședință de guvern după anunțarea discuțiilor cu Putin, Lukașenko a declarat în mod neașteptat că orice discuție privind pierderea suveranității Belarusului ar însemna o trădare a intereselor poporului belarus.

„Mai ales după aceste negocieri, toată lumea va spune: "Gata, nu mai există autorități în Belarus, rușii deja se plimbă și conduc țara", a declarat Lukașenko.

„Vreau să subliniez din nou acest lucru: Nimeni altcineva, în afară de noi, nu conduce Belarusul", a spus el, adăugând că va discuta despre cooperarea economică, aprovizionarea cu energie, apărare și securitate.

Kremlin: Sugestiile că Putin va împinge Belarusul să se alăture conflictului din Ucraina sunt „stupide”

Kremlinul a calificat drept „stupide” sugestiile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar călători luni în Belarus pentru a-l convinge pe omologul său Alexandr Lukașenko să joace un rol activ în conflictul din Ucraina, relatează BBC și Sky News.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că astfel de informații sunt „nefondate” și „stupide”, a relatat agenția de știri RIA Novosti.

Ucrainenii se tem că președintele rus va face presiuni asupra omologului său belarus pentru a se alătura unei noi ofensive în cadrul întâlnirii lor de luni.

Întâlnirea marchează prima vizită a lui Putin în trei ani și jumătate, Kremlinul descriind-o ca o amplă „vizită de lucru” cu Alexander Lukașenko.

Belarus – unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei – a permis ca teritoriul său să fie folosit ca rampă de lansare pentru invazia din februarie a Moscovei în Ucraina, dar nu a participat în mod direct la luptă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22