Putin spune că Rusia poate să reziste sancțiunilor: Strategia războiului economic a eșuat

L. G. | 18.04.2022

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis luni, 18 aprilie, că efectul sancţiunilor impuse de Occident în urma invadării Ucrainei nu a fost cel scontat, potrivit The Associated Press.

Pe aceeași temă

În timpul unei videoconferinţe cu oficiali de rang înalt din economie, liderul de la Kremlin a declarat că Occidentul „se aştepta să degradeze rapid situaţia financiar-economică, să provoace panică pe pieţe, prăbuşirea sistemului bancar şi penuria în magazine”. El a adăugat că „strategia războiului economic a eşuat”.

Putin a remarcat că „Rusia a rezistat presiunii fără precedent”, argumentând că rubla s-a consolidat şi ţara a înregistrat un excedent comercial istoric în valoare de 58 de miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an.

În schimb, președintele rus a susţinut că sancţiunile s-au întors împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi europeni, accelerând inflaţia şi cauzând o scădere a nivelului de trai.

Vorbind despre creșterea bruscă a preţurilor de consum în Rusia, cu 17,5% începând cu luna aprilie, Putin a cerut guvernului să indexeze salariile şi alte plăţi pentru a atenua impactul inflaţiei asupra veniturilor cetăţenilor ruşi.

Banca Centrală a Rusiei este pesimistă

„Perioada în care economia poate să trăiască din rezerve este finită. Deja din al doilea și al treilea sfert vom intra într-o perioadă de transformare structurală și va trebui să căutăm noi modele de afaceri”, a spus Elvira Nabiullina, șefa băncii centrale a Rusiei.

Ea a adăugat și că, până acum, sancțiunile au afectat în principal piețele financiare, însă ele vor începe să lovească din ce în ce mai dur în economie.

În cel mai semnificativ discurs al ei de când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, Elvira Nabiullina spune că Rusia va avea nevoie de încă doi ani pentru a-și aduce inflația înapoi la ținta de 4%.

„Principala problemă va fi legată de restricțiile pe importuri și logistica comerțului exterior, iar în viitor, cu restricțiile pe exporturi”, a adăugat șefa Băncii Rusiei care mai spune și că firmele rusești trebuie să se adapteze la noua realitate economică.

Nabiullina susține și că Banca Centrală rusă testează posibilitatea emiterii de „ruble digitale” care să facă transferurile mai ușoare. Operațiunile pilot asociate acestui proiect ar urma să fie lansate din a doua jumătate a anului.

Și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat duminică că aproximativ 200.000 de oameni riscă să-și piardă locurile de muncă în capitala Rusiei, deoarece companiile străine și-au suspendat operațiunile sau au decis să părăsească piața rusă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22