Pe aceeași temă
Cele două națiuni au semnat un tratat de integrare în 1997. Procesul a fost accelerat de când SUA și aliații lor au respins rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020 din Belarus, care l-au creditat pe Alexander Lukașenko cu încă un mandat.
După contestarea rezultatului alegerilor, considerate a fi fost fraudate, SUA și UE au început să impună sancțiuni împotriva Belarusului și au susținut liderul opoziției plecat în exil. Din această cauză, Lukașenko s-a apropiat de Putin, iar Rusia a reușit să lanseze faza inițială a invaziei Ucrainei de pe teritoriul Belarusului.
De la invazia în Ucraina, Occidentul a vizat Belarus cu aceleași sancțiuni care sunt impuse și Rusiei. De aceea Putin spune că nevoia este ceea care „ne împinge să accelerăm procesul de unificare”.
„La urma urmei, acționând împreună, este mai ușor să minimizați daunele cauzate de sancțiunile ilegale, este mai ușor să începeți producția de produse care sunt cerute pe piață, să dezvoltați noi competențe și să extindeți cooperarea cu țările prietene”, le-a transmis liderul rus belarușilor.
Conform acordului din 1997, cunoscut sub numele de Statul Unional, Rusia și Belarus vor rămâne state suverane separate, dar cetățenii din fiecare țară ar obține și cetățenia celeilalte, putând călătorii liber sau muncii în oricare din cele două țări.
Rusia și Belarus își intensifică, de asemenea, cooperarea militară, iar Putin a declarat în această săptămână că va trimite rachete Iskander-M cu capacitate nucleară pe teritoriul belarus. Putin plănuiește, de asemenea, să ajute Belarus să-și modernizeze avioanele de luptă, astfel încât acestea să fie capabile să poarte arme nucleare.
La rândul său și președintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat că țara sa este alături de Rusia și susține ofensiva militară din Ucraina.
La o ceremonie de aniversare a eliberării Minskului de către trupele sovietice, în al doilea război mondial, Lukaşenko a anunţat că sprijină cu toată energia ofensiva lui Putin în Ucraina „chiar din prima zi”, din 24 februarie.
Într-o înregistrare video difuzată de agenţia de presă oficială BelTA din Belarus, preşedintele ţării afirmă: „Astăzi suntem criticaţi pentru că suntem singura ţară din lume care sprijină Rusia în lupta împotriva nazismului. Susţinem şi vom continua să susţinem Rusia”. „Iar cei care ne critică, oare nu ştiu că avem o uniune atât de strânsă cu Federaţia Rusă? (…) Că avem practic o armată unificată. Dar ştiaţi toate acestea. Vom rămâne alături de Rusia Frăţească”, adaugă el.