Putin: SUA au sprijinit „o lovitură de stat” în Ucraina și „au înșelat groaznic” Rusia

Redactia | 08.03.2018

Vladimir Putin a declarat într-o intervenție pentru documentarul „Ordinea Mondială 2018”, că Statele Unite au înșelat în mod „grosolan și obraznic” Rusia în timpul crizei din Ucraina din 2014 care a condus la instalarea unei puteri prooccidentale la Kiev.

Pe aceeași temă

 

„Partenerii americani ne-au cerut să facem tot posibilul – și reproduc aproape cuvânt cu cuvânt – ca să-l împiedicăm pe Ianukovici (președintele Ucrainei pro-rus n.r.) să recurgă la armată împotriva protestatarilor de la Kiev”, Putin adăugând că după doar o zi, Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere cu sprijinul americanilor, ceea ce a fost „o lovitură de stat”.

 

Potrivit lui Putin, modul „grosolan şi obraznic“ în care au acţionat americanii a fost, „probabil, o premieră“.   „Ne-au spus: «Haideţi să o facem în acest fel», dar, de fapt, au făcut totul în felul lor şi nici măcar nu s-au deranjat să spună ceva despre asta. Cred că nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva înainte“, a afirmat Vladimir Putin în interviul acordat jurnalistului Vladimir Soloviov.  

 

Fostul preşedintele al Ucrainei Viktor Ianukovici a fost destituit prin votul parlamentului în timpul mişcării de protest de la Kiev, care cerea relaţii mai strânse cu Occidentul. Rusia a denunţat în mod repetat înlăturarea acestuia de la putere ca pe o lovitură de stat orchestrată de Vest. După înlăturarea lui Ianukovici şi venirea forţelor prooccidentale la putere la Kiev, Rusia a ripostat prin anexarea peninsulei Crimeea, unde se află baza Flotei ruse din Marea Neagră.

 

Rusia are o relație tot mai tensionată cu fostele state care au făcut parte din fosta URSS, care s-au unit în așa-numita GUAM: Georgia, Moldova, Ucraina și Azerbaidjan și s-au aliat cu forțele occidentale.

 

Așa cum remarcă analiștii politici, cu aprobarea tacită a SUA, organizația GUAM, prezidată în acest an de Moldova, a redevenit activă.

 

Acordul de cooperare semnat miniștrii de externe ai celor patru state în octombrie anul trecut vizează înființarea unei zone de liber schimb. Organizația GUAM este de așteptat să organizeze un summit în iunie.

 

Moscova insinuează că trei dintre membrii GUAM - Ucraina, Moldova și Georgia - acționează ca instrumente pentru promovarea intereselor Americii în regiune. De asemenea cele trei state au semnat acorduri de asociere cu UE încă din 2014, iar Republica Moldova menționează în prioritățile politicii sale externe strângerea legăturilor cu SUA, grupulului Vișegrad – Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia – precum și Japonia.

 

Mai mulți parlamentari din aceste țări au participat în 2 martie la o conferință de securitate la Chișinău, intitulată „Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul estic și provocările actuale de securitate”. Cu această ocazie, Damon Wilson, președintele think tankului american „Consiliul Atlantic” a declarat că SUA urmăresc cu atenție situația din Moldova, Ucraina și Georgia despre care a spus că „doresc să devină parte a familiei noastre”.

 

Astfel că sunt de înțeles atacurile lui Putin la adresa SUA, mai ales prin prisma pierderii influenței în regiuni care până nu demult Rusia le considera ca fiindu-i aliate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22