Putin susține că „operațiunea specială” are ca obiectiv „oprirea ostilităților” din Donbas

L. G. | 18.01.2023

Vladimir Putin a declarat miercuri la Sankt Petersbug că noul obiectiv al Moscovei în Ucraina este „oprirea războiului” care se desfășoară în Donbas între separatiștii ruși și trupele ucrainene.

Pe aceeași temă

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu are „nicio îndoială” că o victorie a Rusiei în Ucraina este „inevitabilă”, în timp ce s-a adresat miercuri muncitorilor în timpul unei vizite la o fabrică de armament din Sankt Petersburg, relatează The Guardian.

De asemenea, liderul rus a dezvăluit că noul obiectiv Moscovei în Ucraina este „oprirea războiului” care se desfășoară în estul Ucrainei de mulți ani.

În timp ce participa la o întâlnire cu veteranii din orașul său natal, el a declarat că Rusia a încercat de mult timp să negocieze o soluționare a conflictului din Donbas din estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruși se luptă cu forțele ucrainene din 2014.

„Operațiunile de luptă pe scară largă care implică arme grele, artilerie, tancuri și avioane nu s-au oprit în Donbas din 2014. Tot ceea ce facem astăzi, ca parte a operațiunii militare speciale, este o încercare de a opri acest război. Acesta este sensul operațiunii noastre – protejarea oamenilor care locuiesc pe acele teritorii”, a afirmat Putin.

Descriind estul Ucrainei ca fiind „teritoriile istorice” ale Rusiei, el a declarat că trimiterea de trupe în Ucraina la 24 februarie anul trecut a fost necesară pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă și pentru a obține „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei pentru a o împiedica să reprezinte o amenințare pentru Rusia.

Ucraina și Occidentul au respins obiectivele declarate de Putin de demilitarizare și „denazificare” a țării ca pretext pentru declanșarea unui război și o agresiune neprovocată.

Aflat într-o vizită la Sankt Petersburg pentru comemorarea a 80 de ani de la respingerea asediului armatei Germaniei Naziste asupra Leningradului, numele din perioada sovietică pentru orașul-port de la Marea Baltică, Putin a declarat că Rusia încearcă să pună capăt „ostilităților” din Donbas, despre care a spus că nu s-au oprit din 2014.

„De fapt, ostilitățile la scară largă în Donbas nu s-au oprit din 2014, ci au continuat cu utilizarea de echipamente grele, artilerie, tancuri și avioane... Tot ceea ce facem astăzi, inclusiv într-o operațiune militară specială, este o încercare de a opri acest lucru”, a afirmat liderul de la Kremlin.

„Acesta este sensul operațiunii noastre”, a subliniat el, adăugând și un alt deziderat: „să ne protejăm poporul care trăiește acolo, în aceste teritorii”.

El a mai spus că Rusia „nu a putut să nu reacţioneze” la evenimentele care au avut loc în Ucraina din 2014.

Vladimir Putin susține că Rusia a fost „dusă de nas”

„Am îndurat mult timp, am încercat să ajungem la un acord pentru o lungă perioadă de timp. După cum se dovedește acum, am fost pur și simplu duși de nas, înșelați”, a mai susținut Putin în fața veteranilor Rusiei.

Minsk I și Minsk II

Reamintim că în 2014, Ucraina și separatiștii ruși din Donbas susținuți de Rusia au convenit asupra unui plan în 12 puncte, sub forma Minsk I, privind încetarea focului de-a lungul liniilor de contact, care au devenit astfel, de fapt, granița regiunilor separatiste Lugansk și Donețk. Totuși, acordul nu a fost respectat, ambele părți recurgând la violențe.

După negocieri maraton, în anul următor, un alt acord, numit Minsk II, avea să aducă aparent pacea și să pună capăt războiului care se intensifica în estul Ucrainei. Pachetul de măsuri urma să pună în aplicare acordurile din 2014.

Acordul de Pace de la Minsk a fost semnat în 2015, în capitala belarusă Minsk, de Rusia, Ucraina, Franța și Germania. Deși, brusc, actele războinice s-au diminuat semnificativ, nici cel de al doilea de acord nu a fost respectat decât parțial.

După invazia Ucrainei, conducerea de la Kiev a declarat că acordul de la Minsk trebuie denunțat pentru că aduce atingere integrității și independenței țării și că va lupta până la alungarea tuturor invadatorilor ruși.

„Victoria e inevitabilă”

„Nu este prima dată când ni se întâmplă acest lucru. Cu toate acestea, am făcut tot posibilul pentru a rezolva această situație prin mijloace pașnice”, a spus miercuri Vladimir Putin, referitor la negocierile pentru Acordul Minsk II.

„Acum a devenit evident că acest lucru este, prin definiție, imposibil”, a pledat Vladimir Putin.

Continuându-și vizita pe care a efectuat-o miercuri în Sankt Petersburg, orașul său natal, Putin a mers la o fabrică de armament unde le-a spus muncitorilor și reporterilor veniți după el că Rusia va câștiga cu certitudine războiul din Ucraina.

„Victoria este inevitabilă. Nu am niciun dubiu în privința asta”, a afirmat el.

Putin a vorbit și problema derogării de la serviciul militar, obligatoriu în Rusia, a angajaților din industria de apărare, dând asigurări că aceasta va fi rezolvată în curând.

„În ceea ce privește recruții care sunt chemați pentru serviciul militar: având în vedere că industria de apărare este acum încărcată și având în vedere că lucrați în trei schimburi și produsele întreprinderilor din industria de apărare sunt la mare căutare, acum studiem, analizând posibilitatea acordarea unei amânări celor care ar trebui chemați la serviciul militar”, a afirmat el.

„Cred că și această problemă va fi rezolvată în viitorul apropiat”, i-a asigurat el pe muncitorii de la uzina Obukhov din Sankt Petersburg.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22