R. Moldova: SUA susțin că partidul lui Ion Ceban ar fi finanțat de la Moscova

L. G. | 27.10.2022

Partidul înființat de edilul Chișinăului, Ion Ceban, „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), ar fi finanțat din surse de la Moscova, se arată într-un document al administrației Biden.

Pe aceeași temă

Afirmația apare în documentul privind sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova, printre care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, scrie agora.md.

 

Potrivit documentului citat, Departamentul de Stat al SUA susține că Gudilin, unul dintre persoanele supuse sancțiunilor, a facilitat, în 2020, plăți cu criptomonede, cel mai probabil pentru a finanța operațiuni de influențare a alegerilor. În 2021, acesta, alături de alte persoane, ar fi contribuit la elaborarea unor materiale video de propagandă pentru a influența electoratul moldovean la alegerile parlamentare.

 

Eforturile lui Gudilin și a asociaților săi au eșuat, însă Departamentul de Stat al SUA susține că acum acesta, cât și echipa sa, oferă susținere unei noi mișcări politice – MAN, condusă de fostul socialist, primarul capitalei Ion Ceban.

 

„Aceste acțiuni sunt strict racordate cu cerințele Moscovei, care dorește subminarea guvernului de la Chișinău, susțin autoritățile SUA”, se arată în document.

 

Despre acest aspect a vorbit și premierul Natalia Gavrilița.

 

„Pe lista persoanelor sancționate sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale, ajutor care de fapt fură votul veridic al cetățenilor – Igor Dodon și Mișcare de Alternativă Națională”, a spus Natalia Gavrilița.

 

La scurt timp, Ion Ceban a susținut că informațiile sunt false și a acuzat guvernul că „vrea să-i țină închisă gura”.

 

„Declarațiile interpretate sunt neadevărate și au mai fost și preluate și înflorite de către cei din PAS. În ultima perioadă tot mai des sunt împrăștiate intenționat informații mincinoase și calomnioase de către guvernare la adresa mea. Vor să îmi închidă gura.

 

De astăzi vom viza oficial servicii juridice pentru a-i ataca în instanța de judecată pe cei de la guvernare și media care distribuie mesajele false cu scop de denigrare a imaginii mele, colegilor dar și a primăriei”, a afirmat Ion Ceban.

 

Menționăm că, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat miercuri, că Statele Unite aplică un șir de sancțiuni pe numele lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, soția acestuia, Partidul Șor și mai mulți cetățeni și entități ruse.

 

Cei doi oligarhi au interdicția de a intra pe teritoriul SUA, iar bunurile acestora, aflate pe teritoriul american sun blocate și trebuie raportate către Oficiul pentru Controlul Activelor Straine al Trezoreriei Americane.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22