Radovan Karadzic, condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocid și crime de război

Tudor Despina | 24.03.2016

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, a fost găsit responsabil de asediul orașului Sarajevo și de crime împotriva umanității în alte locuri, în timpul războiului din Bosnia din anii ’90. El a fost condamnat joi la 40 de ani de închisoare de un tribunal ONU.

Pe aceeași temă

 

Decizia a fost luată, joi, de judecătorii de la Națiunile Unite. Fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic a fost găsit vinovat de genocidul din 1995 de la Srebrenica și de alte nouă capete de acuzare privind crime de război. În total, Karadzic a fost găsit vinovat de 10 din cele 11 capete de acuzare și devine cea mai înaltă figură politică condamnată de Tribunalul Penal Internațional, transmite Reuters.

 

Tribunalul de la Haga l-a achitat pe Karadzic pe un cap de acuzare privind acte de genocid, dar judecătorii tribunalului ONU s-au pronunțat asupra unei a doua acuzații de genocid, anume implicarea lui Karadzic în masacrul din Srebenica, din 1995, cel mai grav act de acest tip din Europa de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, când 8.000 de musulmani au murit.

 

Asaltul de trei ani asupra orașului Sarajevo, supus atunci bombardamentelor forțelor sârbilor bosniaci, nu ar fi putut avea loc fără sprijinul lui Karadzic, a decis judecătorul O-Gon Kwon. Magistrații ONU au început un lung proces de citire a vertictului în acest caz.

 

 

#BREAKINGEx-Bosnian Serb leader Karadzic guilty of 1 count of genocide, 10 of crimes against humanity, sentenced to 40 yrs in prison backdated to 2008http://eurone.ws/ZTALg

Posted by euronews on Thursday, March 24, 2016

 

Karadzic e cea mai înaltă persoană cu funcție de conducere în războiul de acum două decenii care se afă în fața unui tribunal. 100.000 de persoane au fost ucise atunci, în timpul unor ciocniri violente între două tabere alimentate de tensiuni etnice care au supraviețuit până astăzi. Arestat în 2008 după 11 ani de căutări, Karadzic e acuzat, în principal, că a controlat forțele sârbe care au produs crimele de la Srebrenica după ce au încălcat o zonă asigurată de Națiunile Unite.

 

Cel care a fost șeful așa-zisei Republici Sârbe Bosniace și comandantul suprem al armatei, Karadzic a spus într-un interviu înaintea aflării verdictului că acțiunile sale au urmărit pacea și el merită laude, nu pedepse. Lupta mea permanentă pentru a păstra pacea, a preveni războiul și a tempera suferințele tuturor, indiferent de religie, a fost un efort exemplar care merită respect, nu persecuție”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22