Ramzan Kadîrov amenință Polonia: La urma urmei, după Ucraina, Polonia este pe hartă!

L. G. | 08.02.2023

Liderul cecen Ramzan Kadîrov, unul dintre cei mai fideli aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, afirmă că vrea să invadeze Polonia după ce Rusia va obține victoria în Ucraina,

Pe aceeași temă

Într-o postare publicată pe canalul său Telegram, liderul cecen a declarat că Rusia ar trebui să „denazifice și să demilitarizeze” Polonia, adăugând că el „personal” are intenția de a invada această țară,  potrivit International Business Times.

„Ca parte a sprijinului acordat Ucrainei, Varșovia a reușit să își epuizeze propriile resurse militare, iar acum este confuză: ce se întâmplă dacă, după finalizarea cu succes a operațiunii militare speciale, Rusia începe să denazifice și să demilitarizeze următoarea țară? La urma urmei, după Ucraina, Polonia este pe hartă!”, a scris Kadîrov.

„Sincer, eu personal am o astfel de intenție și am declarat în repetate rânduri că lupta împotriva satanismului ar trebui să continue în întreaga Europă și, în primul rând, pe teritoriul Poloniei”, a adăugat el.

Postarea lui Kadîrov vine în aceeași zi cu interviul acordat de acesta ministrului politicii naționale, relațiilor externe, presei și informațiilor din republica nord-caucaziană, Ahmed Dudaev, în care a declarat că el crede că războiul din Ucraina se va încheia înainte de sfârșitul acestui an.

„Operațiunea [militară] specială se va încheia înainte de sfârșitul acestui an. Țările europene vor recunoaște că au greșit, Occidentul va cădea în genunchi și, ca de obicei, țările europene vor trebui să coopereze cu Federația Rusă în toate domeniile. Nu ar trebui să existe și nu va exista niciodată o alternativă la acest lucru”, a declarat el, citat de agenția de presă de stat rusă TASS.

Acesta a sugerat că Polonia se va confrunta cu probleme interne, invocând un „Marș anual al autonomiei Sileziei” care va avea loc în iulie și care „atrage de fiecare dată tot mai mulți participanți”.

„După părerea mea, această regiune a Poloniei a câștigat un statut special de independență și există o mare nevoie de un referendum, în timpul căruia Rusia poate oferi asistență organizațională”, a mai spus el, înainte de a adăuga: „Întreabă, Polonia, întreabă-ți stăpânii”.

Nu este prima dată când Rusia sau Kadîrov sugerează că Polonia ar trebui să fie următoarea pe lista Moscovei. În luna mai a anului trecut, Kadîrov a declarat că poate invada Polonia „în șase secunde” dacă se dă comanda.

***

Kadîrov s-a referit la regiunea istorică Silezia, divizată în prezent între Polonia (cea mai mare parte, inclusiv Silezia Inferioară, Silezia Opoleană sau Mijlocie și Silezia Superioară), Cehia (Silezia Sudetină) și Germania (Silezia Luzațiană).

În 1945 întreaga Silezie Superioară și cea mai mare parte a Sileziei Inferioare (fără districtele Görlitz, Niesky, Weisswasser și Hoyerswerda, astăzi în landul german Saxonia) a trecut la Polonia.

La recensământul general al populației din 1905 în cele două Silezii germane aveau 4,94 milioane de locuitori, dintre care 3,84 mil. germani, 0,99 mil. polonezi, 0,06 mil. cehi și 0,05 mil. evrei. Recensământul austriac din 1910 a atestat în Silezia Sudetină 760 mii de locuitori, dintre care 330 mii germani, 240 mii polonezi, 180 mii cehi și 10 mii de evrei.

Populația germană a fost expatriată și alungată spre Germania. Circa 1 milion de etnici germani au rămas, totuși, în Silezia (în germană Schlesien), ei fiind considerați drept „polonezi germanizați” și fiind supuși politicii de „repolonizare”.

În 1990, după căderea regimului comunist în Polonia, aproximativ 400 de mii de silezieni și-au revendicat originea germană, statul polonez fiind nevoit să recunoască prezența minorității germane, a cărei existență fusese negată până atunci. (Wikipedia)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22