Raport GRECO: Faceți mai mult pentru a preveni corupția în rândul parlamentarilor europeni

Laurentiu Gheorghe | 04.06.2020

Lupta împotriva corupției în Europa a luat o turnură pozitivă, dar mai sunt multe de făcut, se arată în concluziile ultimului raport al GRECO al Consiliului Europei.

Pe aceeași temă

Organismul anticorupție GRECO (Grupul de state împotriva corupției) al Consiliului Europei, spune în ultimul său raport că s-au înregistrat ușoare îmbunătățiri în statele membre în ceea ce privește recomandările anticorupție din 2019.

Dar există două domenii care rămân un motiv de îngrijorare. În primul rând, țările au rămas în urmă în lupta împotriva corupției în rândul parlamentarilor, transmite euronews, citată de Rador.

Procentul țărilor care implementează recomandările GRECO privind combaterea corupției în rândul politicienilor a fost de aproximativ 26%. „Este foarte scăzut”, a declarat Gianluca Esposito, secretarul general al GRECO.

Recomandările pentru politicieni includeau reguli privind primirea de cadouri, donații și alte beneficii. Dacă sunt acceptate, ar trebui înregistrate, spune GRECO, inclusiv tipul de cadou și donatorul, pentru a îmbunătăți transparența.

Al doilea domeniu de îngrijorare sunt atacurile continue împotriva independenței sistemului judiciar în unele state membre.

„Acest lucru explică, nu justifică, ci explică nivelul scăzut de încredere al populației în politică”, adaugă Esposito.

Raportul vine pe fondul unor proteste masive în țările UE, în ultimul an, care au acuzat corupția și frauda, în special în Malta, Cehia, Polonia și România.

Mai mulți bani, mai multe probleme

Comisia Europeană a anunțat un fond masiv de recuperare de 750 de miliarde de euro, precum și un buget UE de 1,1 trilioane de euro, din care statele membre vor primi bani.

În trecut au apărut rapoarte referitoare la utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, așa că există preocupări cu privire la faptul că această nouă puşculiţă ar putea fi supusă abuzurilor.

Un studiu comandat de Parlamentul European în 2016 a susținut că fenomenul corupției costă țările UE până la 990 de miliarde de euro pe an, în termeni de pierdere din PIB.

GRECO a publicat linii directoare pentru salvgardarea banilor UE, care includ verificări și controale adecvate, transparență și responsabilitate. Gianluca Esposito susține că, dacă sunt aplicate corect, aceste măsuri ar împiedica „ajungerea banilor pe mâini greșite”.

O altă opțiune este crearea unei liste negre în UE a companiilor care au fost condamnate pentru corupție, pentru a li se interzice participarea la licitații în UE timp de cinci ani. Aceasta este sugestia eurodeputatei ungare Katalin Cseh.

„În aceste vremuri de mare încercare, în care este nevoie de fiecare cent pentru redresarea noastră economică și pentru tranziția noastră ecologică, nu putem permite ca banii să fie risipiți prin corupție”, spune Cseh.

De asemenea, ea consideră că țările care refuză să intre în Parchetul European (EPPO) nu ar trebui să obțină bani de la Bruxelles.

Condus de luptătoarea română anticorupție Laura Codruța Kövesi, EPPO ar putea face diferența în lupta împotriva corupției. GRECO solicită, de asemenea, ca toate statele membre ale UE să se alăture acestui organism.

Până acum s-au înscris 22 de țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia , Spania și Slovenia. Ungaria, Polonia și Suedia încă nu au aderat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22