Pe aceeași temă
Este concluzia unui raport publicat luni de Institutul din Cardiff privind criminalitatea şi securitatea, transmite AFP, preluată de Agerpres.
''În urma atentatelor teroriste din 2017, platforme precum Twitter şi Facebook au fost utilizate pentru a răspândi zvonuri, ştiri false şi teorii ale conspiraţiei, în vederea amplificării'' impactului acestor atacuri şi 'apariţiei de divizări' între comunităţi, indică documentul citat.
Pentru realizarea studiului, Institutul din Cardiff privind criminalitatea şi securitatea a filtrat milioane de informaţii difuzate pe internet după atentatele de la parlamentul din Londra (22 martie), Manchester (22 mai), London Bridge (3 iunie) şi Finsbury Park (noaptea de 18 spre 19 iunie), soldate cu peste 30 de morţi.
În urma analizării informaţiilor respective s-a ajuns la concluzia că în ultimele nouă luni ''cel puţin 47 de conturi diferite au fost utilizate'', dintre care opt au publicat 475 mesaje care au fost redistribuite de '153.000 de ori'.
O serie de 'conturi false' au vehiculat, între altele, o violentă retorică 'de extremă dreapta' şi 'antimusulmană'. ''Încă un atac terorist musulman. Retrimiteţi în cazul în care consideraţi că islamul trebuie să fie interzis'' - astfel sună un mesaj difuzat după atentatul de la Manchester.
În acelaşi raport, Institutul din Cardiff privind criminalitatea şi securitatea le recomandă autorităţilor britanice să găsească măsuri pentru a lupta contra acestui tip de mesaje, subliniind că ele fac jocul organizaţiilor teroriste.